Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Otakar Sadovský
(10. 5. 1893 – 19. 4. 1990)

Mám-li se věnovat vzpomínce na nejvýznamnější brněnské kaktusáře, kteří se přičinili o dobré jméno Klubu kaktusářů Astrophytum Brno u nás doma i v zahraniční, nemohu začít jinak než jménem Otakar Sadovský.

Každý začátek musí někdo iniciovat – inciativu při založení kaktusářské organizace v Brně vyvinul právě O. Sadovský. Byl to člověk všestranných zájmů a také měl nesporný organizační talent. Proto se s jeho jménem setkáváme i v dalších oblastech zájmové činnosti, kde sám organizoval založení spolků nebo alespoň přitom pomáhal – akvaristika, orchideje nebo bonsaje. Ale zpět ke kaktusům. „Podepsaní zvěděli, že Vaše Blahorodí ve volném čase věnuje se krásnému sportu: pěstění kaktusů a jiných rostlin sukkulentních. Dovoluji si proto Vám oznámiti, že zakládají právě s ostatními brněnskými pěstiteli stolovou společnost, případně samostatný spolek.“ Toto dvojjazyčné oznámení v češtině napsal v roce 1924 právě O. Sadovský, pro německé kaktusáře v Brně byl stejný text v němčině podepsán W. Wagnerem. A potom už to šlo rychle – 20. září se konala „první porada přátel této myšlenky“, 8. listopadu byla založena kaktusářská organizace, spojující české a německé kaktusáře. Její jméno Astrophytum navrhl – kdo jiný? – O. Sadovský. Dodnes vlastní Astrophytum knihu s jeho zápisy schůzí od první ustavující schůze po dobu několika let. “Koupil jsem tehdy pro nový spolek za 5 korun objemnou, pevně vázanou knihu, do které se napříště mělo zaznamenávat veškeré spolkové dění.“ I když byl O. Sadovský nesmírně činný v brněnské organizace, nikdy se nestal jejím předsedou.

Jeho velikou láskou, která ho provázela celý kaktusářský život, byly kaktusy rodu Astrophytum. Těm se věnoval opravdu intenzivně, prakticky i teoreticky. Shromáždil jich velkou kolekci (kterou později převzal Z. Fleischer), rostliny pozoroval a křížil. Část těchto rostlin byla přímo z Mexika. Vypracoval také nomenklaturu vzniklých hybridů. Své poznatky o astrophytech zahrnul do dvou knih: „Haage – Sadovský: Kakteen-Sterne“ (v němčině), „Die Gattung Astrophytum“ (v němčině), kterou napsal společně s B. Schützem. Tato kniha byla vydána později i v češtině. Své vzpomínky sepsal v knize „Vzpomínky starého kaktusáře“.

1 OSadovsk 750

 

Stuchlík Stanislav
Author: Stuchlík StanislavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Člen výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů a redakční rady časopisu Kaktusy, předseda Notosekce a redaktor časopisu Minimus.

Adresa: Jílová 23, 639 00 Brno, Telefon: 776 495 498


Pin It
4.7272727272727 1 1 1 1 1 (11 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.