Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Poprvé jsem se s touto rostlinou setkal před více jak 25 lety na kaktusářském zájezdu. Zaujala mě její jedinečnost a hlavně rozbrázděný kaudex.

Jeden menší, asi 2-3 letý semenáček jsem si koupil, tehdy ještě pod označení Testudinarium elephantipes. Bohužel jsem se v té době nedostal k více informacím o pěstování, takže mi rostlina vydržela jen jednu sezónu. Po zatažení jsem nebyl dostatečně trpělivý a chtěl ji přivést do růstu příliš brzkým zalitím.

Dioscorea elephantipes, lidově pojmenovaná také sloní noha nebo želví krunýř, pochází z jihoafrické provincie Východní Kapsko. Jak jsem později zjistil a skučně si ověřil, největším problémem pěstování je naprosto nepředvídatelný rytmus růstu a dormance. Chce to mít cit a rostlinku k ničemu „nenutit“, zcela se podřídit jejím potřebám. Nebudu opisovat obecná doporučení, můžete si je najít třeba zde: sukulenty - Pěstitelská praxe - DIOSCOREA ELEPHANTIPES (estranky.cz).

Když jsem odešel do důchodu a najednou měl víc času, vyskočil na mě někde na internetu inzerát na prodej semen Dioscorea elephantipes. Objednal jsem si 5 semínek na serveru Etsy za asi 14 dolarů. Inzerovali bezplatné zaslání leteckou poštou, tak jsem netrpělivě očekával brzké dodání a když nic nepřicházelo, reklamoval jsem u prodejce. Ten mi nakonec po 2 týdnech bez problémů vrátil peníze, zřejmě ve strachu, abych neuvedl špatnou referenci na jeho prodejním portále. Nakonec se doba dodání protáhla víc jak na 3 týdny (takže jsem vrácené peníze poslal zase zpět …). Obálka přišla z Indie a v ní sáček s 5 okřídlenými tenoučkými semeny (viz obr. 1). Rozhodl jsem se kopírovat svůj systém výsevu kaktusů do skleniček od dětské výživy a všech 5 semen vysel sterilně do přepařené pemzy.

  

obr1

Obr. 1: semena Dioscorea elephatipes

 

Petr Pavelka v článku Pěstitelská praxe (cs-kaktusy.cz) píše, že pro klíčení je potřeba nižší teplota 5-15 st C. Mě vyklíčily 3 rostlinky při teplotě kolem 20°C po 4 týdnech (viz obr. 2 a 3). Brzy jsem skleničku otevřel a už jen udržoval vlhký substrát a párkrát přihnojil. Dělaly mi radost (obr. 4), po 7 měsících růstu (od ledna do července) rostlinkám začaly žloutnout listy a evidentně se chystaly k odpočinku. Přestal jsem zalévat a rostlinky přesadil (viz obr. 5). Přesazené rostliny jsem udržoval v suchu a netrpělivě vyhlížel jakékoli známky probuzení. Dočkal jsem se až v prosinci (viz obr. 6).

V tuto dobu nemám pro rostliny umístění s dostatkem světla, a tak jsou výhony poněkud vytáhlé a lístky malé, nicméně se utěšuji, že světla už bude rychle přibývat a ani rostliny samy nejsou podle dostupných informací nijak náročné na světlo a teplo (viz obr. 7).

Shrnutí:

  • Dioscorea jsou potvory, které si rostou, jak chtěj (citace z odpovědi na můj dotaz v konferenci). Evidentně „svatá pravda“ 🙂
  • Substrát používám čistě anorganický - pemzu se zeolitem.
  • Hnojím nepravidelně velice slabým roztokem Kristalonu s dešťovou vodou.
  • Dokud rostliny vegetují, snažím se substrát udržovat stále mírně vlhký, nenechat ho přeschnout.
  • Další info lze získat na diskuzním fóru Klubu kaktusářů Plzeň. Ve třech vláknech se dozvíte například i metodu, jak přinutit Dioscoreu vynechat dormanci.
  • Prý Dioscorea může přežívat v dormanci i víc jak 2 roky. Tak buďte vždy trpěliví! Za poslední 2 body neručím 🙂.
  • Povzbuzen úspěchem jsem si posléze objednal ještě další semínka – tentokrát 20. V srpnu vysel čtveřici, tentokrát už přímo do květináčku 5x5cm. Po měsíci vyklíčily 2 rostliny. Dnes, na začátku ledna, vypadají takto (viz obr. 8) a velikost kaudexu (viz obr. 9).

Z další čtveřice semen nevyklíčilo ani jedno. Kvalita semen je zřejmě nevyrovnaná, je potřeba mít štěstí na dodavatele.

Snad toto povídání bude někomu k užitku.

Přeji, ať vám rostlinky rostou a dělají radost.

 

obr2

Obr. 2

 

obr3

Obr. 3

 

obr4

Obr. 4

 

obr5

Obr. 5

 

obr6

Obr. 6

 

obr7

Obr. 7

 

obr8

Obr. 8

 

obr9

Obr. 9

 

 

Author: Skurský MichalEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.6666666666667 1 1 1 1 1 (9 hlasujících)

Komentáře   

+1 #1 Jaroslav Trávniček 2024-01-15 23:41
V době spánku Dioscorey to řeším tak, že u květináče odstraním podmisku. Jsem ve své podstatě děsně línej člověk. Při vědomí, že substrát je velmi propustný (Zeolit) a při jakémkoliv opomenutí a zalití budu muset okamžitě utírat vodu všude kolem, je to pro mě pomůcka, která mě při zálivce okolních rostlin vždycky včas zabrzdí. Podmisku pod květináč vrátím až v okamžiku, kdy vidím jasný náznak toho, že se rostlina probouzí.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.