Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

V prosinci 2023 jsem potřetí navštívil Džibutsko, malý stát ležící v tzv. Africkém rohu. Africký roh je mou nejmilejší oblastí Afriky, a jedná se o nejvýchodnější poloostrov afrického kontinentu.

Poloostrov se táhne stovky kilometrů do Adenského zálivu, Somálského moře a mysu Guardafui u jižní hranice Rudého moře a zahrnuje Džibutsko, Eritreu, Etiopii a Somálsko jako mezinárodně uznané země a neuznaný stát Somaliland.

  

Obr-1-Ghubet

Obr. 1. Pohled na záliv Ghubet (Arta mts.)

 

Tak nejprve negativní postřehy: v porovnání s cestami 2014 a 2017 markantně ubylo flory i fauny. Kopečky, které jsem z dřívějška znal jako místa plná Commiphora ssp., Jatropha spinosa nebo Caralluma editheae, jsem nacházel zcela bez života. Vzhledem k jejich odlehlosti se nedá tvrdit, že by je zdevastovalo pastevectví nebo kácení dřevin pro výrobu dřevěného uhlí. Bylo prostě dlouho sucho a také teploty byly vyšší než obvykle. Pohoří Arta, ležící asi 40 km od hlavního města, je zastavěno novými vilami podnikatelů a vyšších tříd. Horská krajina Arty mezi městem Wea, cestou N1 a mořem je zcela zdevastovaná. Pokud tedy chcete vidět relikty původní přírody, je nutné vyjet do pohoří Goda, Mabla nebo Arrei. Pozitivem je, že v těchto horských oblastech se hustota osídlení nezvýšila, a jsou stále téměř liduprázdné.

Vzhledem k tomu, že značnou část Džibutska tvoří poušť a skály, většina návštěvníků – botaniků očekává výskyt pryšců. Endemitická Euphorbia godana roste zejména ve wádích na úpatí Goda mts. Okolo RN12-Garenle-Itki jich sice také ubylo, ovšem v méně dostupných wádích, jako např. Bolli Da’ar je pořád poměrně hojná. Směrem k Ali Sabieh četnost E. godana klesá a nahrazují je nízké E. longituberculosa nebo keřovité E. nigrispina.

  

Obr-2-Euphorbia-godana

Obr. 2. Euphorbia godana (Garenle, Goda mts.)

  

Obr-3-Euphorbia-longituberculosa

Obr. 3. Euphorbia longituberculosa (Arrei mts.)

 

Z aloí rostoucích v Džibutsku stojí za zmínku zejména Aloe djiboutiensis. Její postavení v okruhu rostlin „somaliensis group“ je stále nejasné, a bez dalšího výzkumu nelze říct, zda má blíže k A. mcloughlinii nebo A. somaliensis. Výskyt Aloe djiboutiensis v okolí vesnice Day je téměř nulový. Zatímco v roce 2014 zde rostly desítky rostlin, letos jsem našel pouze 2 kusy. Nicméně ve skalách blízko Garenle se tento druh stále vyskytuje v desítkách kusů.

 

Obr-4-Aloe-djiboutiensis

Obr. 4. Aloe djiboutiensis (Garenle, Goda mts.)

 

Aloe ericahenriettae z okolí cesty RN12-Garenle rovněž téměř vymizela. Směrem k zálivu Ghubet, stejně jako v řečištích v podhůří Goda stále roste, a vzhledem k její obrovské produkci semen patrně jen tak nezmizí. (Osobně popis tohoto taxonu neuznávám a dle mých pozorování v přírodě i kultuře se jedná pouze o subpopulaci Aloe rigens).

  

Obr-5-Aloe-ericahenriettae

Obr. 5. Aloe ericahenriettae (Goda mts.)

 

Ze zástupců Apocynaceae rostou téměř všude Caralluma (Desmidorchis) retrospiciens. V mnohem menší míře lze spatřit C. editheae a velmi vzácně také C. priogonium, C. speciosa, C. dicapuae či Echidnopsis hirsuta.

 

Obr-6-Caralluma-edithae

Obr. 6. Caralluma editheae (Petit Barra)

  

Obr-7-Caralluma-retrospiciens

Obr. 7. Caralluma (Desmidorchis) retrospiciens (Bolli Da’ar)

  

Obr-8-Jatropha-spinosa

Obr. 8. Jatropha spinosa (Arta mts.)

 

Zmiňovat se o razantním úbytku všeho živého by bylo pouhým opakování smutné pravdy. V roce 2014 jsem ve vrcholových partiích viděl několik desítek Dracaena ombet, letos nic. Palmy Livistona carinensis jsou k vidění jen v oplocených soukromých zahradách. Endemitní Euphorbia amicorum nebo Caralluma mireillae již také patrně nenávratně zmizely.

Závěr: zřejmě se sem již znovu nevypravím …

  

Obr-9-E-nigrispina-a-Aloe-rigens

Obr. 9. Euphorbia nigrispina a Aloe rigens (Arrei mts.)

 

Literatura:

McCoy, T. Aloe djiboutiensis and Aloe ericahenriettae two new species from Djibouti. Cactus and Succulent Journal. 79 (6), 269–273 (2007).

Štarha,R. : Aloe djiboutiensis T.A.McCoy. Cactaceae 34 (1), 13-14 (2014).

Štarha,R. : Euphorbia longituberculosa Boiss v Djibouti. Cactaceae 37 (1), 48-50 (2017).

 

Štarha Roman
Author: Štarha RomanEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (13 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.