Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Jelikož se mi dostalo možnosti napsat dva úvodníky, tak se dnes zaměřím hlavně na pěstování ve volné kultuře. V dnešní době řešíme více než kdy jindy otázku, zda kaktusům v zimě topit ve skleníku nebo stěhovat domů. Řešením je zcela jistě volná kultura, která nás této starosti ušetří. Počasí nám hraje do karet a pěstování kaktusů pod krytem nebo bez krytu dává netušené možnosti.

 

image1

Obr. 1: Pohled na skalku při jižní straně skleníku. Rozloha 15m2

 

Já pěstuji kaktusy ve venkovní volné kultuře bez jakéhokoliv krytu již téměř patnáct let a rostliny vystavuji všem rozmarům počasí. Věřte, že se dá takto pěstovat spousta druhů. Sázkou na jistotu jsou ve volné kultuře samozřejmě opuncie, které vydrží opravdu všechno. Jediným jejich nedostatkem je trochu větší vnímavost k houbovým chorobám a značná rozpínavost. Proto je dobré čas od času trsy opuncií prořezat a odstraňovat plody. Dalšími,velmi vhodnými rostlinami pro celoroční pěstování bez krytu jsou echinocereusy, hlavně z okruhu E. triglochidiatus, E. viridiflorus, E. reichenbachii, E. pectinatus a E. chloranthus. V případě pěstování pod krytem se sortiment takto vhodných echinocereusů ještě rozšiřuje.

Mezi druhy vhodné pod širák jsou samozřejmě pediocactusy, zejména P. simpsonii, P. paradinei a P. knowltonii, které jde bez problémů pěstovat pravokořenné. Z dalších, které s jistotou přezimují bez krytu, jsou Escobaria missouriensis, Coryphanta vivipara.

 

image2

Obr.2: Opuntia fragilis a Echinocereus coccineus

 

Pěstování kaktusů pod širým nebem však vyžaduje dodržení určitých zásad. Velmi důležité je pečlivé založení takové kultury, což představuje hlavně dobrou drenáž a pokud možno orientaci této kultury k jihu. Dalším důležitým faktorem je volba substrátu. Substrát volte pokud možno minerální, a to kvůli dobré vysychavosti a vyvarujete se obřích přírůstků, hlavně u opuncií.

Bonusem k takovému pěstovaní je fakt, že rostliny téměř netrpí na živočišné škůdce. Ještě jsem se za celou dobu nesetkal s výskytem vlnatky nebo svilušky.

Jediné, co je potřeba při takové kultuře provést, je, že na jaře přihnojím cereritem. Péče během celého roku je minimální. Občas je nutno vytrhnout zcela ojedinělý plevel.

Zcela jiná je situace na střešní skalce, kterou mám na 20 m2. Rostliny prosperují dobře, ale velkým problémem je zaplevelování výsadby. Nevím, zda je to dáno tím, že mám kolem sebe neudržované pozemky nebo že u nás docela fouká, ale na střeše klíčí vše. Pampeliškami počínaje a naprosto hrůznou lipnicí konče. Po deštích to vypadá, že jsem založil na střeše trávník a ne xerofytní výsadbu. Konkrétně lipnice klíčí i v trsech echinocereusů. Tady jsem zatím ve stadiu průzkumu, jak to vyřešit.

 

image3

Obr.3: Echinocereus chloranthus SB 245 Otero County , NM a Graptopethalum paraguayense

 

Letos jsem pokusně zasadil také pár pterocactusů. Uvidím, jak se jim bude pod širým nebem dařit. Na skalce se dá pěstovat také velké množství doprovodné vegetace. Dobrou rostlinou je Graptopenthalum paraguayense, které svým názvem budí dojem, že se jedná o rostlinu Jižní Ameriky, ale je to čisté Mexiko. Spolehlivě roste a kvete. Jeho mrazuvzdornost je udávaná na -20°C. Dalšími, velmi vhodnými rostlinami jsou samozřejmě rostliny druhů Orostachys, Sempervivum a Sedum. Jenom pozor, některé se docela dost rozrůstají.

 

image4

Obr.4: Orostachys iwarengae – tyto rostliny zdobí svými květy skalku v říjnu a listopadu, kdy už opravdu nic nekvete.

 

image5

Obr.5: Echinocereus triglochidiatus – kvetení některých rostlin je na skalce daleko lepší než ve skleníku

 

image6

Obr.6: Opuntia fragilis Peace River, Canada – opravdová miniaturka a krasavice. Tato opuncie je jeden z nejsevernějších výskytů kaktusů vůbec. Její mrazuvdornost je -40°C. Na skalce Vás určitě nevyžene. Tato rostlina je na skalce 10 let a průměr trsu je 15cm. V pozadí je potom v pozdním létě růžově kvetoucí Sedum SunSpakler „Suncracker“.

 

image7

Obr.7: Pediocactus paradinei – mám je na skalce pravokořenné i roubované na imbricatě. Rozdíl v růstu není vidět.

 

image8

Obr.8: Coryphanta vivipara RP 113, Mora County, NM – vivipary jsou vděčnými rostlinami pro celoroční pěstování bez krytu. Vydrží, časem udělají pěkný trs a květy jsou opravdovou ozdobou.

 

image9

Obr.9: Pediocactus simpsonii HK 1455

 

image10

Obr.10: Pediocactus simpsonii SB586, Wayne County – na skalce rostou zcela bez problémů. Není potřeba je roubovat. Pokud je dobré počasí, tak už na konci března kvetou.

 

image11

Obr. 11: Escobaria missouriensis, Marschal County – téměř nezničitelnou rostlinou na skalku je Escobaria missouriensis. Pěkně kvetou i plodí. Na skalce mám zastoupeny i všechny její variety.

 

image12

Obr.12: Penstemon davidsonii

 

Aby skalka nebyla moc nudná, mám jako doplněk skalničky rodu Penstemon ( Dračík) rostoucí v USA. Vytvářejí nízké koberce a jejich květy udělají spoustu parády.

 

image13

Obr.13: Sternbergia lutea –  lužanky kvetou v září, kdy je vše odkvetlé. Tyto drobné cibuloviny jsou zpestřením každé skalky.

 

Před dvěma lety jsem měl možnost shlédnout jednu opravdu perfektní skalku s kaktusy. Byly zde pěstovány např. Mammillaria luethii a jiné, Gymnocalycium bruchii, Notocactus submammulosus, sclerocactusy, toumeye, agave, chamaecereusy a samozřejmě echinocereusy a pediocactusy. Skalka je na zimu zakrývána polykarbonátem a zateplená polystyrenovými deskami. Všechny rostliny v naprosto špičkové kvalitě. Myslím, že tento trend je na vzestupu a takových výsadeb bude časem přibývat. Případným zájemcům o tuto kulturu přeji hodně zdaru.

 

image14

 

Zima se nám blíží, tak doufám, že bude mírná s co nejmenšími náklady na topení.

 

Rec Michal
Author: Rec MichalEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.3448275862069 1 1 1 1 1 (29 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Grund Jiří 2022-11-16 19:28
Velmi zajímavé pěstovaní venku a podmětné ..........díky za nápad na jaře jdu do toho je co zlepšovat JURA Grund
Citovat
0 #2 Market 2022-11-20 08:56
Krása!
Citovat
0 #3 Mikan Kovář 2022-11-22 09:49
Pokud mohu poradit, já na venkovní výsadby kaktusů používám 5ml Round Up/ 100 ml H2O. Postřik aplikovat kolem 11.00 hod. za slunného počasí. V tuto dobu jsou průduchy kaktusů uzavřeny = p=ostřk na ně nepůsobí, na plevel ano. Než se blíží večer, kaktusy stihnout oschnout. Je třeba to nejprve zkusit na vyřazených rostlinách, teprve pak na sbírkových. Používám i ve sklevíku - dobře vyvětraném. při postřiku lze užít i nižší koncentrac, 2ml/100ml.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.