Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

17. ledna 2022

Do deníku zapsal Vláďa Nešuta

Po noci strávené u hlavní silnice 141 na San Juan, se vracíme do města Chepez, kde musíme najít místní nemocnici, protože, jak jsme se dozvěděli při příletu, musíme si do 5 dnů nechat udělat kontrolní test na coronu. Nechceme riskovat mastnou pokutu, a tak už půl hodiny před otevřením odběrového místa přijíždíme k nemocnici. Je tu už pěkná fronta místních, většina z nich kašle, takže se snažíme být od nich co nejdál, což ve frontě moc nejde. Pokud na naší cestě byla šance se nakazit, tak tady byla určitě ta nejvyšší.

 

day17-00

 

Po delším čekání jsou nám provedeny odběry a po ujištění, že výsledky nám budou zaslány mailem, konečně vyrážíme na naší dnešní první lokalitu. Není to daleko, popojíždíme na sever do městečka Chepez Viejo, kde se prodíráme trnitým křovím na nám již známý kopeček nad městem.

 

day17-01

 

Trička se rychle trhají na cáry, ale pod keři nacházíme krásně ojíněná G. boszingianum.

 

day17-02

 

day17-03

 

day17-04

 

S nimi roste i G. saglionis a G. schickendantzii, L. aurea a Tephr. articulatus. Na keřích je množství tillandsií. Po opuštění lokality se chceme občerstvit na místním koupališti, ale jak vzápětí zjišťujeme, v pondělí je zavřeno.

Přejíždíme tedy přes Patquia k Los Colorados. Jižně od Los Colorados zastavujeme, a šplháme vpravo od silnice na malý hřebínek.

 

day17-05

 

Mezi vysokými cereusy rostou krásně otrněné G.coloradense, které mají množství dozrávajících plodů, s nimi občas i nějaký saglione.

 

day17-06

 

day17-07

 

day17-08

 

Vracím se k autu dřív, a tak se jdu podívat do roviny na druhé straně silnice a již po pár krocích nacházím plochá, do země zatažená gymna, bohužel bez plodů. Podle poznámek, by to mělo být G. kozelskianum.

 

day17-09

 

day17-10

 

Protože už je pozdní odpoledne, přesouváme se plochou krajinou s vinicemi a olivovými plantážemi

do města Sanogasta, kde v kempu Algarrobos stavíme stany, v místním kiosku si dopřejeme pár piv a jdeme spát.

(P.S.: Do dnešního dne nám výsledky provedených testů nepřišly)

 


18. ledna 2022

Do deníku zapsal Tonda Krejčík

Směr Chile a zpět.

Nocleh v Sanogasta. Opět velmi teplá noc, příjemné vstávání, snídaně a vyrážíme směr Famatima a dále na Fiambalu a až k hranici s Chile. Děláme krátké zastávky, na kterých nacházíme především gymnocalycia. Nejsem odborník, a tak akceptuji to co říkají ostatní.  Podle nich jsme viděli G. bodenbenderianum, G. rhodanteum, G. saglionis. Cestou vidíme též Soehrensie, Maihuenopsis a mnoho další zajímavé vegetace. Okolní hory jsou barevné. Skoro každý kopec je jiný.

 

day18-01

 

Nějak příliš spěcháme. Podle mne až moc rychle opouštíme okolí Famatimy a míříme směr Chile. Krajina se výrazně mění. Vypadá velmi nehostinně a pustě. Ale je to jen zdání. Nacházíme zajímavé Tephrocactusy (T. geometricus) a rostliny rodu Echinopsis či Lobivia.

 

day18-02

 

day18-03

 

day18-04

Krajina u chilské hranice

 

Před 3 hodinou odpoledne otáčíme a vracíme se do Fiambaly a bereme hotel. Máme hlad, ale na večeři si budeme muset ještě počkat. Argentinská specialita je, že restaurace otevírají většinou až ve 20 hodin a některé dokonce o hodinu déle.

 

day18-05

Soehrensia, Maihuenopsis

 

Pavlíček Karel
Author: Pavlíček KarelEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda spolku pěstitelů kaktusů a sukulentů Chrudim.

Tel: 603479679


Pin It
4.4 1 1 1 1 1 (15 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.