Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Jak už jsem psal někde jinde, na otevírání sezony v Chrudimi jsem jel v doprovodu dvou Milanů. Milana řidiče a Milana kverulanta. A právě ten druhý mě pozval na návštěvu své sbírky, konkrétně na bělokvětý Echinocereus.

Nedalo se odolat, a tak místo oběda sedl jsem do auta a pauzu využil k potěše oka, a ne chuťových pohárků.

 

01

 

02

 

Milan se specializuje na různé monstrózy, kristáty a bezchlorofilové jedince a je to jeden z organizátorů brněnské akce roubování. Ostatně, aby ne, když roubování je jeho denním chlebem. Mě tyto rostliny příliš neoslovily, i když už jsem také jednou viděl krásnou letitou kristátu S. disciformis v jedné sbírce. Ta teda byla panečku! Naštěstí, Milan má i spoustu jiných nádherných rostlin!

  

03

 

04

Připadá vám, že je na fotce stejná rostlina? Je to tak. Nedokázal jsem se rozhodnout, a tak jsem radši použil obě :o) Snad svou krásou neurazí...

 

Milan je člověk, který se nebojí říct svůj názor a nebojí se ho říct ani v situaci, kdyby byl jediný, který ho má, a to se mi na něm líbí. Ne vždy je to ku prospěchu věci, ale v dnešní době politické korektnosti a přikyvovačů všeho druhu je to vlastnost bezesporu úctyhodná.

  

05

 

05a

Taková blbost a kolik nadělá parády. Děti ji říkají „jahůdka“, protože její plody chutnají po lesních jahodách. Dokonalá rostlina pro začínající kaktusáře. Nic nechce, brzy vytvoří krásný koberec. Měla by být v každé sbírce!

 

Milan je člověk, který mě první upozornil na variabilitu takového krasavce jako je Homalocephala texensis. Nádherný kaktus. Ve sbírkách mi pocitově přijde, že jich není mnoho. Prý obtížně pěstovatelná, prý ráda ztrácí kořeny, prý je to potvora citlivá. Ale málo kaktusů je tak dekorativních jako Homalocephala se svými krásnými červenými plody. A prý s tou obtížností to také není tak horké. Jen je potřeba vědět odkud ta holka pichlavá je. A podle toho zalévat a zimovat. Ta, co roste jen dva měsíce na jaře, ta se pak už nezalévá. Ta, co vydrží mrazíky ta se zase nestrká do sklepa, když teploměr ukáže +10 C° atd atd. atd. atd. :o)

  

06

Ať je to s ní, jak chce, kvete překrásně! Tato vydrží i mrazíky.

  

07

Milan má i nádherně vytrněného jedince P. umadeave. Snad se i já brzy dočkám na svých semenáčích takto krásného vytrnění!

 

Ať to příliš neprodlužuji Milanova sbírka jistě stojí za shlédnutí jen je potřeba domluvit se s jejím majitelem a k tomu se napřed musíte dovtípit o koho jde :o) Když jsem se loučil, Milan mi řekl „a pořádně mě vychval“. Tak snad se mu povídání o jeho sbírce a těch pár fotek, které jsem vybral bude líbit :o)

  

08

 

09

 

10

 

Pěkné čtení přeje Petr Zeidler a klub Astrophytum Brno

 

Zeidler Petr
Author: Zeidler PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.7857142857143 1 1 1 1 1 (14 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Petr Zeidler 2022-05-16 08:17
Tak to tipování majitele sbírky mi kluci trošku pokazili nadpisem....no, není každý den posvícení :-)
Citovat
0 #2 Helena Kovalčíková 2022-05-17 08:54
Moc pěkné,jsem nadšená z kásných fotek,jen mi chybí u někteých jejich jména
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.