Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Moje setkání s Pyrrhocactus umadeave v přírodě

Pyrhocactus umadeave je poměrně známá rostlina, která však u nás není příliš zastoupena ve sbírkách, a když už se s ní někde v kultuře setkáme, tak zdaleka nevypadá jako v přírodě.

Květuschopnou kytku jsem viděl pouze u pana Ryse v Unhošti, jinak spíše narazíme na malé vytažené semenáče s juvenilním otrněním. Velice často se pod názvem Pyrrhocactus umadeave pěstuje jiný druh pyrhokaktusu.

Když se podíváte na fotografii Pyrrhocactus umadeave z přírody – viz foto – jistě chápete, že setkání s touto rostlinou na nalezišti je zážitek.

 

01

 

Vraceli jsme v roce 2007 s Petrem Česalem a Lubošem Loosem z Chile přes Andy severním průsmykem Paso Jama (4.650 mnm), odbočili na starou silnici vedoucí podél železnice, kterou se vozil chilský ledek, a sjeli přes San Antonio de Los Cobres (Svatý Antonín z mědi) do Údolí býků (Quebrada del Toro). V horní části tohoto údolí, v nadmořské výšce 3.030 m n. m., u osady Las Cuevas, se začínají kolem silnice objevovat první stříbřité koule Pyrrhocactus umadeave. Křičím na Luboše, aby zastavil, vyskakuji z auta a už se škrábu srázem k nejbližší rostlině. Je úchvatná, tělo není přes husté, bílé, krásně učesané tenké trny vůbec vidět. Je jich kolem spoustu, malé semenáčky, středně velké, dokonale kulaté dospívající rostliny (ty jsou asi nejhezčí) až po staré, mírně sloupkovité veterány. V temenech skoro všech dospělých rostlin se tísní množství plných plodů. Odsypal jsem si snad deset deka semen. Jako doprovodná sukulentní rostlina se zde vyskytuje Gymnocalycium spegazzini, také nádherné kytky. Nevím co dřív fotit, jestli ta jakoby opancéřovaná gymna nebo sněhové koule. Do jednoho záběru se dají dostat oba druhy a v několika exemplářích.

Doma jsem zjistil, že klíčivost semen Pyrrhocactus umadeave je velice malá, tak 2%. Přesto se mi podařilo vypěstovat pár pravokořenných semenáčků. Opatruji je jako oko v hlavě a dopřávám jim dostatek čerstvého vzduchu a sluníčka tak jako to mají v přírodě. Přirůstají velice zvolna, ale drží se. Mladé rostliny vůbec nejsou podobné dospělým, mají tuhé, spíše tmavší trny, typické bílé prohnuté vousy se začínají vytvářet až když jedinec dospívá. Už se těším, až ty moje kytky budou vypada, jako ty na fotce z přírody.

Pyrrhocactus umadeave v mojí sbírce

Rostliny tohoto druhu jsem si sám vypěstoval ze semen dovezených Petrem Česalem z přírody v roce 2003. Letos (2019 – pozn. red.) je jim tedy 16 let a mají průměr těla cca 8-10 cm. Dospělý Pyrrhocactus umadeave dosahuje velikosti 30 cm, takže ty moje kytky jsou teprve semenáčky. Z původního výsevu jsem si nechal 10 jedinců a ty vám teď ukazuji na fotografii. Pěstuji je venku na střeše na plném slunci jen pod igelitovým přístřeškem. Z boku je přístřešek otevřený a tedy plně větraný. To se „pyrháčům“ líbí a pěkně vytrňují, nerostou do výšky a zůstávají pěkně kulatí.

Moje rostliny již dostávají vzhled dospělých kytek v přírodě. Dokonce jedna vloni kvetla. Pak jsem ji přesadil a přestala. Předpokládám, že po zakořenění zase začne. Chtěl bych začít sbírat vlastní semínka. Jak známo, čerstvá semena Pyrhocactus umadeave bez ošetření mají velmi malou klíčivost cca 3-4%, tak je potřeba vyprodukovat dostatek produkčního materiálu.

 

03

 

Pěstování Pyrrhocactus umadeave nečiní žádné potíže. Mám je zasazené v písčitém, dobře propustném substrátu (1/2 říčního písku, 1/2 zetlené listovky), zalévám v době vegetace po cca třech týdnech, zimuji ve tmě při 10 – 15 stupních Celsia. Jinak chtějí v létě hlavně hodně vzduchu a slunce, jako v domovině, kde rostou ve vysokých horách bez přistínění. Myslím, že by na jaře a na podzim snesly menší mráz.

 

02

Návštěvníci si na střeše starého objektu ve vnitrobloku prohlížejí přístřešky Petra Kutáka

 


 

Psáno pro Zpravodaj Klubu kaktusářů Plzeň a web KKP

Přetištěno s laskavým svolením plzeňské redakce a autora.

 

Na webu Klubu kaktusářů Plzeň, z.s. najdete další a další příspěvky zkušených pěstitelů z plzeňského klubu kaktusářů. Doporučeno redakcí novin INCACT.CZ!

 

Kuták Petr
Author: Kuták PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (19 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Petr Zeidler 2022-06-16 09:54
Petře díky za článek. Konečně jsem se dočkal. Fotek mohlo být víc :-)
Citovat
0 #2 Giovanni 2022-06-16 16:51
Skvělá kytka, skvělé povídání - díky za to. I ty domácí semenáče už nabírají tu správnou podobu. Jen ten údaj o nadmořské výšce u Las Cuevas mi nesedí; dle Google maps je tam cca 3800 m n.m. a pod 3100 to jde až o cca 20 km jihovýchodněji (po silnici 51) až pod Santa Rosa de Tastil.
Citovat
0 #3 Karel Pavlíček 2022-06-19 14:50
Pěkné, děkuji.
Ale jak dostat z mých semen alespoň 10% rostlin, to jsem se nedozvěděl.
Úspěch s umístěním výsevní misky do mrazáku jsem nezaznamenal. Bude to možná tím, že jsem ji tam zapomněl asi týden? :-) Kdopak poradí?
kp
Citovat
0 #4 Petr Zeidler 2022-06-20 08:06
Karle Karle, to, že stále nevíte, jak donutit vyklíčit Umadeave je způsobeno tím, že nečtete maily a nečtete příspěvky pod články...a nebo čtete, ale jste velmi nepozorný...ať tak či tak. Vědět by jste to již mohl :-)

Cituji Karel Pavlíček:
Pěkné, děkuji.
Ale jak dostat z mých semen alespoň 10% rostlin, to jsem se nedozvěděl.
Úspěch s umístěním výsevní misky do mrazáku jsem nezaznamenal. Bude to možná tím, že jsem ji tam zapomněl asi týden? :-) Kdopak poradí?
kp
Citovat
+1 #5 Petr Zeidler 2022-06-20 08:06
Karle Karle, to, že stále nevíte, jak donutit vyklíčit Umadeave je způsobeno tím, že nečtete maily a nečtete příspěvky pod články...a nebo čtete, ale jste velmi nepozorný...ať tak či tak. Vědět by jste to již mohl :-)

Cituji Karel Pavlíček:
Pěkné, děkuji.
Ale jak dostat z mých semen alespoň 10% rostlin, to jsem se nedozvěděl.
Úspěch s umístěním výsevní misky do mrazáku jsem nezaznamenal. Bude to možná tím, že jsem ji tam zapomněl asi týden? :-) Kdopak poradí?
kp
Citovat
0 #6 Vladimir Křivánek 2022-06-22 13:48
Díky za článek i poznatky s pěstování. Já jsem s kamarády navštívil údolí býků v letech 2006 a
2011. Údolí je rozsáhlé takže jsme nemuseli navštívit stejnou lokalitu, ale kytek bylo habaděj,
ale rozhodně žádné semenáče ani dorost. Semen bylo mraky, ale proč nebyl dorost netuším. V dopro-
vodné vegetaci byla nějaká einstainka a horida. S výsevy mám také velmi špatné zkušenosti i když
jsem vyséval jak čerstvá tak i letitá semena popřípadě je skarifikoval či trápil kyselinou.
Citovat
0 #7 Bis Josef 2022-07-18 07:33
Zdravím, lokalitu P.umeadave jsem navštívil několikrát, vždy zážitek pod Newados de Acay ve výšce 3600 m pod zasněženým vrcholem, vítr a zima jak zapadne slunce. Ale dopěstovat tyto skvosty umí málokdo a já se o to pokoušel ze semen dovezených z naleziště. Marně. A ty miliardy semen co tam jsou když se vydaří rok padnou na půdu a nic. Semenáče jak je zde popisováno nejsou. V této výšce Mediol. einsteiny, , L.longispina s trmy jak dikobraz dlouhými, Mediol. peterseimi. Važne si rostlin nalezených A.V. Fričem a popsaných jako Fritschia umeadave a M.eisteini. Jsou to skvosty a jen pro znalce a ty, co umí. A Pepa Novák to má zmáknuté a umí. Je z Častolovic.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.