Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Již nedlouho potom, co jsem se stal kaktusářem, jsem v sobě nosil myšlenku pěstovat kaktusy pod širým nebem, na skalce nebo záhonu, ale připadalo mi to trochu jako fantazírování.

Občas byla k vidění na nějaké skalce placatá opuncie, ale to bylo asi tak všechno. To bylo zhruba kolem roku 1985, to také ještě byly zimy! Prostě science-fiction. Nástupem internetu a masovým používáním PC (pro mě konec 90.let) jsem se dopátral o kaktusech u dálnice D11 a to bylo spouštěcím mechanismem mého dalšího počínání. Mrazuvzdorné jsem již pěstoval celkem úspěšně na lodgii, ale na skalku či záhon chyběla zahrádka. Postupně jsem si vypátral články dalších nadšenců, trochu se informoval o podnebí, klimatických a přírodních podmínkách států USA od linie Ca, Az, NM, Tx směrem na sever a dospěl k názoru, že skalka prostě bude! Poté, co jsme se stali s ženou majiteli menší zahrádky v zahrádkářské kolonii (r. 2018 na podzim) jsem naplánoval realizaci na březen – duben 2019.

Skalku jsem se rozhodl situovat do čela té naší zahrádkové nudle, kde už sídlila majestátní Yucca filamentosa. Hned okolo prochází cestička, takže každý uvidí, jak to máme krásný 😃, ale přišlo mi i logické, aby celkový pohled začínal něčím estetickým a zeleninu a ovoce až jako následné. Pozemek je jen mírně svažitý a je ohraničen a vyvýšen trámy. Rozhodl jsem se pro délku 3m a šířku 1,6m a už vím, že to byla chyba, takže se nyní pouštím do rozšíření, zejména z důvodu rychle odnožujících zástupců rodu Opuntia. Teď, když článek dopisuji, je již rozšíření hotovo, na obr. č.1, je to ta zadní část bez bílé opukové drtě.

  

image1

Obr. 1

 

Pomocí rýče, krompáče a lopaty jsem vykopal 60 cm hlubokou jámu, na jejíž dno jsem naházel cca 20cm vrstvu stavební sutě. Na suť jsem nakupil vrstvu makadamu, tedy ne rovnoměrnou, ale začal jsem již modelovat tvar skalky. Při krajích má tedy nejtenší vrstvu cca 20cm a nejvyšší cca 40cm. Na makadam jsem již pokládal kameny, já jsem kvůli dostupnosti použil opuku z lomu z asi 18km vzdáleného Přibylova u Skutče. Rozhodně jsem chtěl skalku ze světlého kamene a uvažoval jsem o prachovickém vápenci, ale bylo by to pro mě příliš logisticky složité. Na závěr jsem smíchal vykopanou zeminu s žulovým štěrkem frakce 4-8mm a hrubým betonářským pískem v poměru 1:1:1 a kolečkem navozil a nasypal mezi kameny. Velké kameny jsou v tomto substrátu zapuštěny zhruba polovinou svého objemu.

Z tohoto počínání jsem bohužel nepořídil fotky jednotlivých fází, tak zde je aspoň nákres (obr.2).

  

image2a

Obr. 2

 

Na obr.3 je skalka během sázení. To provádím tak, že lopatkou vyhrabu jamku o něco větší a na dno nasypu substrát pro kaktusy a rostliny do tohoto substrátu přímo sázím. Rostliny sázím trochu výš, kvůli finální vrstvě, což je opuková drť (obr.4).

 

image3

Obr. 3

  

image4

Obr. 4

 

Jak jsem se výše zmínil, z důvodu bujného růstu opuncií jsem se rozhodl záhon rozšířit. Stávající opuncie už tedy přemisťovat nebudu, ale po čase je vždy trochu „umravním“, to pak bude placiček... Navíc jsem pár řízků již získal a čekají zakořeněné v miskách na výsadbu do volné kultury.

Z důvodu dobrého vsakování vody na místní lokalitě jsem upustil od tak „brutální“ drenáže jako v první části. Nejprve musela ustoupit juka, na které jsem zničil rýč a musel nastoupit krumpáč, ale povedlo se. Poté jsem pouze vyryl drny a strhl veškerý porost až na zeminu. Tím jsem se dostal cca 8-10cm pod terén, zeminu vyklepanou z drnů jsem si dal bokem. Pak jsem na odhalenou zeminu navozil kamenivo a poté již postupoval jako v první části. Tedy 1 díl štěrku 4-8mm, 1 díl betonářského hrubého písku a 1 díl zeminy (tady možná lžu, té zeminy jsem dal trochu méně), vše promíchal a vysypal mezi kameny vrstvu cca 5-10 cm. Teď pozor! Na finální vrchní vrstvu jsem tentokrát použil od kamaráda darovaný písek z nějaké filtrace, zrnitosti 0,5 – 1,5 mm, ale to je pouze můj odhad (obr.5).

  

image5

Obr. 5

 

Tento můj výplod je vlastně časosběrný, začal jsem ho psát 12. 7. 2020 a definitivně končím dnes, 11. 6. 2022. Toť asi vše, pokud mé poznatky poslouží dalším šílencům v oblasti volné kultury pěstování kaktusů, budu rád.

  

image6

Obr. 6

 

image7

Obr. 7

 

image8

Obr. 8

 

image9

Obr. 9

 

image10

Obr. 10

 

image11

Obr. 11

 

image12

Obr. 12

 

P. S. To, co nestačím vyplet, není plevel, ale doprovodná vegetace 😃

 

Žampach Tomáš
Author: Žampach TomášEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (21 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Miso 2022-06-16 10:22
Krasa, pekna robota. Ja by som, ale nemal odvahu riskovat postupnu kradez.
Citovat
0 #2 Miso 2022-06-16 10:23
Krasa, pekna robota. Ja by som, ale nemal odvahu riskovat postupnu kradez.
Citovat
0 #3 Marek 2022-06-16 10:36
uzasne... k dokonalosti chybi jen jednotny material... zula, opuka, cedic, zeleznicni prazce... skoda no
Citovat
0 #4 Marena 2022-06-16 10:36
uzasne... k dokonalosti chybi jen jednotny material... zula, opuka, cedic, zeleznicni prazce... skoda no
Citovat
0 #5 Marena Marenovita 2022-06-16 10:36
uzasne... k dokonalosti chybi jen jednotny material... zula, opuka, cedic, zeleznicni prazce... skoda no
Citovat
0 #6 Milan Číha 2022-06-16 11:57
Díky za milý a detailní popis úsilí, které bylo korunováno úspěchem. Přeji ještě hodně další radosti při hledání zimovzdorných druhů kaktusů a sukulentů!
Citovat
+1 #7 Tomáš Žampach 2022-06-16 13:19
Marek-Marena-Marena Marenovita : Rozumím, ale nyní ještě dosypávám opukovou drť, takže vespod je sice drť žulová, ale nebude vidět. Takže jen opukové kameny a opuková drť. Čedič tam není.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.