Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

I letos jsem navštívil plzeňské kolokvium, a i letos to pro mě byla nejen příležitost pozdravit kaktusáře z celé republiky a své známé z plzeňského diskusního fóra, ale také navštívit zajímavé sbírky a poznat nové zajímavé lidi.

Jedním z nich byl i Josef Kraus z Horšovského Týnu.

Josef je velice milý a skromný člověk. Bylo velice příjemné si s ním povídat. Z jeho slov by člověk nabyl dojmu, že má pár obyčejných mammillárií a jeden echinopsis na zápraží svého domu. Opak je však pravdou. Sbírka je menší, ale velice precizně vedená, čistá a uspořádaná. První, co mě zaujalo, je sbírka Discocactusů, a to především Discocactus horstii. Nádherné rostliny, doplněné samovýsevem, které nejsou vidět v každém skleníku.

 

IMG_0364
 

Kolekce discocactusů, zejména Discocactus horstii.

 

IMG_0372
 

A samovýsev...

 

Co je však dominantou Pepovy sbírky a co je to, proč by ji měl každý navštívit, je překrásná kolekce Uebelmannií. To už chce pořádnou porci umu, aby rostliny vypadaly tak jako v Pepíkově sbírce! Navíc Pepa dělá i výsevy. Možná mám před Uebelmanniemi jen zbytečný respekt, faktem však zůstává, že tenhle rod je ve sbírkách zastoupen opravdu jen okrajově a rozhodně se nejedná o něco, čeho byste byli z různých návštěv „překoukaní“!

 

IMG_0402
 

Kolekce rodu Uebelmannia

 

IMG_0401
 

Uebelmannia pectinifera

 

IMG_0412
 

Jak nádherně se tyto rostliny vybarvují sluníčkem!

 

Josef má skleník plný krásných rostlin a jak už jsem napsal výše, je to také velmi milý a skromný chlapík. Návštěva byla velmi příjemná a pokud mi dovolí ho navštívit i příští rok, rád se za ním stavím.

 

IMG_0420
 

Nejen Uebelmanniemi je kaktusář živ :o)

 

IMG_0461
 

Překrásně vybrněný E.polycephalus

 

Závěrem lze snad jen dodat, že Josef Kraus svým rostlinám rozumí a má také bohaté pěstitelské zkušenosti, což je poznat nejen z výsevů Uebelmannií, ale také aztekií, discocactusů a dalších rostlin, které většina kaktusářů nevysévá a chodí kolem nich radši po špičkách.

Tímto děkuji majiteli sbírky za možnost ho navštívit a poznat a těším se na další osobní setkání.

 

Zeidler Petr
Author: Zeidler PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.75 1 1 1 1 1 (16 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Petr Volf 2021-12-16 12:47
Máte pravdu pana Krause znám , a opravdu je to super ochotný člověk .
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.