Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Uteklo to zase jako voda. Rok je téměř za námi a i když se tohle číslo bude jmenovat „listopadové“, budeme ho číst v prosinci. Rozhodl jsem se tedy trošku bilancovat a zavzpomínat, co se tento rok událo.

Především jsem poznal několik velice zajímavých a milých lidí a navštívil ty, které jsem poznal již loni.

 

IMG_9444
 

Echinocactus polycephalus a jeho neskutečné vytrnění.

 

I když jsou trny zřejmě důvod, proč pěstujeme kaktusy a ne třeba netřesky, málo kdy se můžeme kochat fotkami této pichlavé krásy.

 

IMG_9508
 

„Horse crippler“ ve své plné hrozivé kráse

 

Můj švagr říká, že tyhle kytky vypadají nebezpečně...člověk najednou chápe, proč se jim říká mrzačeči koní.

 

IMG_9528
 

E. horizonthalonius v nespočtu lokalit. To se prostě musí zažít!

 

Jedna z nejpříjemnějších návštěv letošního roku v královstí horizontíku a polycephalusů...kdo tam nebyl, nepochopí, jak obrovskou variabilitu tyhle kytky mají! To dle mě nenakoukáte ani v přírodě...

 

IMG_0611
 

A jeden pašák z Kyšic

 

IMG_0751
 

E. horizonthalonius

 

Navštívit plzeňské Kolokvium a nepodívat se do Kyšic, to je stejný hřích, jako jet na Oktoberfest a nedat si tam pivo! Měl jsem štěstí a tak jsem tu krásu a um mohl opět obdivovat.

 

IMG_0921
 

A takhle by měl, dle mě, vypadat pracovní stůl každého kaktusáře. Samozřejmě nesmí chybět ani speciální opylovací štětečky z Plzně.

 

Navštívil jsem sraz milovníku mrazuvzdorné krásy v Horních Počáplech a viděl několik zajímavých sbírek, pro mě mnohdy inspirujících.

 

image7
 

E. triglochidiatus

 

To, co mi nejvíce utkvělo v paměti, byla návštěva Žatce (a pak již zmíněné horizontíkové botanické království..). Vidět triglochidiatusy v celé své kráse a zejména velikosti byl opravdu zážitek. Tohle vám prostě v květináči nevyroste. Jak asi vypadají více než tři čtvrtě metrové trsy ve White Sands?

 

IMG_9188
 

Překrásné květy E. triglochidiatus.

 

IMG_9218
 

Kvetoucí jedinec Echinocereus

 

Nejen triglochidiatusy nádherně kvetly...vše ve vloné kultuře na větru a dešti s prostorem pro kořeny jako v přírodě. To se jen tak nevidí!

 

IMG_9293
 

A. valdezii na kořenech

 

Inspirativní pro mě byla i návštěva jednoho „okýnkáře“ z Roudnice. Víte, co se vše dá pěstovat na balkoně? Odpověď je jednoduchá. Vše: o)

 

IMG_9299
 

Semenáčky M. luethyi na kořenech.

 

Majoritu své sbírky má v nádherných pálených terakotových květináčích. Jelikož se specializuje na obtížně pěstovatelné miniatury, tyto květináče mu pomáhají - lépe vysychají.

 

img
 

 

A když se sejde dostatek umu a fantazie, je možné vytvořit i krásnou venkovní celoroční skalku. Škoda jen, že na fotce nevynikne terénní nerovnost a vyvýšení. Celý dojem krajiny z Texasu či Colorada to jen umocňuje.

Mohl bych pokračovat ještě velice dlouho. Navštívil jsem akci roubování v Brně, viděl jsem nový nádherný skleník Jirky Musila v Plzni, byl jsem u pana Slaby v Talíně a také mě vzal opět na milost pan Drápela, který návštěvy nepřijímá a o to je tato návštěva vzácnější. Mohl jsem se kochat jeho obrovským umem a zúročenými zkošenostmi více než padesátileté praxe pěstitele/sběratele. Byl jsem v Chrudimi a na brněnském Symposiu. Poznal jsem spoustu zajímavých lidí a viděl spoustu krásných sbírek a stalo se toho opravdu hodně... ale o tom zase někdy jindy.

Snad se opět všichni ve zdraví sejdeme třeba u Jirky Musila při promítání obrázků z cest nebo v Myší díře ve spacáku pod modřínem či v království horizontíků v jedné malebné české vesničce a nebo třeba na Brněnském symposiu :o)

 

IMG_8039
 

 

IMG_8048
 

 

Děkuji vám vše přátelé, kaktusáři, kolegové. Vám všem stejně postiženým touto nemocí zvanou kaktusaření jako jsem jí podlehl i já. Děkuji vám za vaši přízeň, váš čas a vaši trpělivost se mou nejen při návštěvách vašich sbírek a debatách o nesmrtelnosti brouka, ale i při pročítání těchto úvodníků z pera mé maličkosti.

Rozloučím se s vámi slovy předsedy brněnského Astrophyta – zůstávejte zdraví :o)

Pěkné čtení přeje Petr Zeidler a klub Astrophytum, Brno

 

Zeidler Petr
Author: Zeidler PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.2857142857143 1 1 1 1 1 (28 hlasujících)

Komentáře   

+2 #1 Pavlíček Karel 2021-12-15 09:54
Pěkné úvodníky.Pane Zeidler, děkuji.
Citovat
+3 #2 Pavlíček Karel 2021-12-15 09:54
Pěkné úvodníky.Pane Zeidler, děkuji.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.