Translate
csenfrdeitrues

Seznam článků  

   

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Úvodníky jsem do těchto novin psal já, Pavel Pavlíček. Psal jsem je 2 desetiletí. Od prázdnin 2020 přijali toto břemeno Plzeňáci. Zhostili se toho par excellence, jen co je pravda. Velké díky! Nyní se na dalších 10 článků ujali přátelé z Brna. Jistě i odtud nás čeká inspirativní čtení. Tolik k ohlédnutí za 20 let vydávání z Chrudimi i za rok plzeňský.

První půlka prázdnin prší více, než by nám bylo milé. A jak vidím – Astrophytum ornatum ani pořádně nerozevře svůj květ. Pro ty mladší, co ještě nevědí – A. ornatum je největší z rodu astrophyt, i ve sbírkách narůstá do mnoha kil, a když má kolem sebe místo, pak roste krásně do šíře. Lokalita od lokality se trochu liší, a proto bychom měli do sbírky zařadit i ty bez vloček stejně tak jako ty hustě vločkované.

 

DSC08969

Nyní zajímavost. V Itálii celníci zabavili kaktusy z Chile. Poslali je zpátky do vlasti s cílem o zpětné zasazení do přírody. Rozhodovali úředníci. Pro rozhodování použili jakési předpisy. Přemýšlel jsem, jak to jejich konání slušně pojmenovat. Nenapadá mě jiné slůvko než „stupidita“. Až je člověku smutno z neznalosti lidí, kteří tak rádi rozhodují o osudech jiných lidí. Nikdy se těm ouřadům nepodaří ty kytky zasadit na místo, kde rostly dříve. V nejlepším případě zajdou, v horším případě budou růst, přežívat a rozdávat své geny dalším lokálním formám nebo dokonce podobným druhům. Je nejvyšší čas, aby o podobných věcech rozhodovali lidé, kteří mají aspoň trochu informací o poměrech na lokalitách… Ale to bychom žádali mnoho.

 

Gymnocalycium bayrianum – nemám gymen ve sbírce mnoho, ovšem právě květy bayrian se mi jeví velice půvabné. Rostou spokojeně, spolu s mexikány, v květináčku 20 x 20 cm jich je 5 a to je tak akorát.

A zase z jiného soudku – nedávno mne zaujal článek „Zlatý řez“ a je to v souvislosti s Fibonacciho číselnou řadou, na našich novinách se už dříve psalo – viz: https://www.cact.cz/noviny/2004/03/Fibonacci_2.htm, a také

https://www.cact.cz/noviny/2004/03/Fibonacci_PP.htm.

Protože jsou tu popsány další zajímavé souvislosti, jistě si mnohý z vás rád své vědomosti rozšíří. Klikněte si na https://www.plotbase.cz/blog/zlaty-rez-a-jeho-vyuziti-v-designu

https://www.plotbase.cz/blog/zlaty-rez-a-jeho-vyuziti-v-designu

 

DSC08976

Nyní v naší sbírce upoutají i žlutě kvetoucí echinocereusy, je teď jejich čas. Rostou obvykle v trsech, a mezi těmi, co kvetou v různých odstínech červené, docela vynikají. Tento nese na jmenovce jméno Echinocereus tayopensis.

Další postřeh – nikoliv ze sbírky. Zdá se, Bittmannovo věhlasné zahradnictví Dymokury znovu ožívá. Koupil ho a zvelebit se ho chystá můj kamarád Honzík Kadeřábek, který se mnou strávil jednu z cest po Mexiku. Je nadšený a plný plánů, spojených zejména s naplněním velkých zasklených prostor kaktusy, a to jak výstavní expozicí, tak i prodejní produkcí. Nutně bude hledat spolupracovníky, a chtěl by vybírat mezi mladými nadšenými kaktusáři, kterým by mohl nabídnout i bydlení…

Jistě právě někdo ze čtenářů projeví zájem…, ať nám klidně napíše.

Mějte se prázdninově – Pavel Pavlíček

 

IMG_9552

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.7586206896552 1 1 1 1 1 (29 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.