Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

V našem národním papírovém časopise KAKTUSY (v roce 2018, č. 4) vyšel zajímavý článek od presidenta společnosti Jardy Vícha, v němž se vrací k „zapomenutému“ jménu rostratus od Alwina Bergera (1929).

Toto jméno pan Vích přiřadil k populaci, která je v semenech již řadu let v našem katalogu nabízena pod číslem 86,4, jako Ariocarpus furfuraceus f. PP 807, široké tuberkule s dlouhou úzkou špicí, Sierra de la Paila, La Paloma, Coah.

DSC07140.La Paloma (2)m

Protože závěry ing. Vícha jsou logické a dobře doložené, budeme nyní v katalogu místo f. PP 807 užívat jméno A. furfuraceus var. rostratus PP 807.

La Paloma (10)m

Ariocarpus furfuraceus var. rostratus PP 807, jedinec s výrazně zvrásněným povrchem bradavek.

La Paloma (12)m

U této rostliny je zřetelně vidět ono „zobákovitě uspořádané zakončení bradavky, tak jak je zdůrazněno v Bergerově popisu variety rostratus.

Hřebínek u La Paloma, resp. přesněji u La Luz, na východní straně masivu Sierra Paila, je jednou z nejkrásnějších lokalit, jež jsem na svých mnoha cestách Mexikem navštívil. Ing. Vích uvádí, že viděl 2 krásné kristátní rostliny, my jsme jich před 15 lety na malém areálu napočítali plných 27. Jejich úbytek si tak trochu beru i za svou vinu, neboť krásu tohoto místa jsem příliš propagoval v některých článcích v našich novinách. To bylo jistě důvodem zvýšeného zájmu o návštěvu tohoto místa, jednu z impozantních kristát jsem nepochybně poznal i v jedné italské sbírce.

DSC08444 La Paloma (6)m

Jedna z početných kristát. Množství takto početné populace, poblíž kamenné ruiny několika domů, pokládáme za nevysvětlitelný úkaz, který jsme na jiných místech nikdy neviděli.

Hezky o tomto místu píší i manželé Lukešovi, čti: https://www.cact.cz/noviny/2013/04/Paila_04.htm Dočteš se tu o další anomálii, na malém kousku (asi 20 – 30m  délky hřebene) se nachází několik desítek sytě červeně kvetoucích rostlin Thelocactus rinconensis ssp. palomaensis. Ve sbírkách je určitě mnohem více rostlin, než v přírodě!

Obrázek kvetoucí rostliny a porovnání s dalšími druhy ariokarpusů najdeš na https://www.cact.cz/noviny/2010/10/zari.htm

Na onom místě jsem už asi 8 let nebyl, docela by mne zajímalo, jak to vypadá dnes, resp. jestli se v okolí nenašla jiná populace červeně kvetoucích telokaktusů, třeba se najde cestovatel, který nám pár okomentovaných obrázků pošle?

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.