Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Prázdninovou procházku naší sbírkou započneme – jak jinak – echinocereusem. Ty totiž v červnové záplavě květů dominují klasickou tvrdě červenou až tmavě oranžovou barvou triglochidiátů a kokcíneusů, fialovou barvou pektinátních či stramíneusů, ale i různobarevných dasyakantů.

Teď právě nás ale upoutal Echinocereus apachensis, jehož typová lokalita leží na apačské stezce (Apache trail), proto také to jméno, spojené se slavným kmenem Apačů. Kytka, příbuzná s E. bonkerae, je krásná i bez květů, protože takové otrnění se jen tak nevidí. No a s květem je to teprve skvost.

Echinocereus apachensis, Rua 15, S. Globe  (6)m

Echinocereus apachensis, Rua 15, S. Globe

Opakem té křiklavé krásy předchozí kytičky je skromný a nenápadný Echinocereus viridiflorus, nález Stevena Bracka ze začátků jeho kariéry, označený číslem SB 137. Roste v Novém Mexiku, stejně jako jeho nálezce. Tyhle miniaturky mezi echinocereusy se dobře vyjímají ve skupince, zasazeny do mísy. Tam se jim také dobře daří a ve skupince také jistě voní na dálku, velmi příjemnou vůní, kterou by jistě používaly ty nejlepší modelky, kdyby jí firma Chanel dovedla namíchat.

Echinocereus viridiflorus SB 137 (3)m

Echinocereus viridiflorus SB 137

Abych pořád neotravoval svými echinocereusy, zamířím i do menšinového kouta, a představím starou, chronicky známou, ale stále oblíbenou, Sulcorebutia rauschii. Je to jedna z forem s tmavší epidermis, už někdy po roce 1970 jsme ji obdivovali v jedné z chrudimských sbírek, kde byla označená jako forma vigra. Byla to ukázka, jak pouhá chyba na jmenovce na dlouhé roky dokázala pomýlit členy našeho kroužku. Samozřejmě, správně tam mělo být napsáno „forma nigra“.

Sulcorebutia rauschii tmava formam

Sulcorebutia rauschii (tmavá forma).

Ještě jedna Jihoameričanka, tentokrát Aylostera. Je to sběr Ládi Fišera, cestovatele a znalce jihoamerické kaktusové flory. Také tyto miniaturky působí hezky, když jsou v misce po pár kouskách, pak udělají impozantní květinovou zahrádku.

Aylostera pseudominuscula LF 60 San Fernando de Escoipe, Salta, Argentina 2600mm

Aylostera pseudominuscula LF 60 San Fernando de Escoipe, Salta, Argentina 2600m

Přeji všem našim čtenářům krásné prázdniny, a v příštích – tj. zářiových novinách už najdete pozvání na zamykání sezóny.

Krásné dny přejí Pavlíčkovi.

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.95 1 1 1 1 1 (20 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.