Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Milí přátelé chrudimských internetových novin o kaktusech a sukulentech.

V minulém úvodníku únorového vydání těchto novin zavzpomínal na dobu šedesáti let, po kterou je vydáván česko-slovenský časopis Kaktusy, pražský předseda Luboš Berka. Vzpomněl i na historii, která předcházela pravidelnému vydávání celostátního časopisu. Těch šedesát let představuje desítky, ne-li stovky autorů a lidí, kteří vydávání časopisu zabezpečovali a distribuovali čtenářům. Časopis je zároveň  dokladem o znalostech problematiky kaktusů a sukulentů v našich zemích. A to jsme měli handicap 40 let, kdy jsme, většinou, nemohli do domoviny kaktusů a sukulentů vycestovat. I když se zdá, že vše běží jaksi automaticky, nebylo tomu tak vždy. Je třeba mít na paměti, že naše hobby bylo v každé době nějak podezřelé. Bylo o tom už mnohé napsáno a já se k tomu nechci vracet. Jen připomínám, abychom nezapomněli.

Máme před sebou novou pěstitelskou sezónu. Jako zpráva nic nového. Tak trochu rekapitulace. Proběhlo úspěšné setkání pěstitelů mrazuvzdorných kaktusů, před námi je tradiční pražské sympozium, prvomájový mítink v Chrudimi, otevírání sezóny ve Dvoře Králové i jiné akce. Řada spolků plánuje výstavy i poznávací zájezdy do zajímavých sbírek. Nejinak je tomu i u nás v Ostravě. Někteří naši členové už stěhují své rostliny na letní stanoviště. Jaro u nás přišlo téměř o měsíc dříve, tak i kaktusy ve sklenících začínají „tlačit“ jarní květy. Ve skleníku je třeba začít větrat a některé kytky musíte zalít, aby neztratily kořeny. U mě je to především skupina rostlin Notocactus ottonis, linkii, megapotamicus, oxycostatus a glaucinus. Jiné noťáčky, jako např. Notocactus neobuenekeri chtějí vodu až po vykvetení. Jinak se květů nedočkáte. Je třeba přesázet to, co jsme nestihli na podzim a také až se napijí výsevy z loňského roku, bude je třeba přepikýrovat, což nám zabere další pěstební plochu. Otázku „kam s nimi“ si dávám každý rok. A v tuto dobu se ozvou z redakce INCACT, že potřebují úvodník na březen!

 

Notocactus-horstii

Notocactus horstii

 

Přátelé, to v žádném případě není stížnost. Rád s redakcí spolupracuji a smekám klobouk před týmem chrudimských kaktusářů, kteří pro nás kaktusáře a sukulentáře zabezpečují desítky let nejen prodej semen, rostlin, literatury a materiálu, ale zabezpečují pravidelné vydávání internetových novin i organizují hromadně navštěvované akce. A všichni máme stejné pěstitelské povinnosti. Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady udělají moc se mj. zpívá v písni J. Wericha ve slavném filmu o císaři Rudolfovi II a jeho pekaři. A tohle platí v každém kaktusářském spolku. Nebudu nikoho jmenovat, sami určitě dobře víte, kde to funguje.

 

Leuchtenbergia-principis

Leuchtenbergia principis

 

A poslední zpráva z Ostravy: na výroční členské schůzi byl zvolen novým předsedou ostravského spolku Jirka Číp, kaktusář s dlouholetými zkušenostmi, cestovatel, pěstitel gymnokalycií. Bývalý předseda Lumír Král zůstává členem výboru, redaktorem zpravodaje Ostník a spoluorganizátorem mezinárodního sympozia Kaktusy v Pobeskydí. Sluší se, abychom oběma pánům z tohoto místa popřáli mnoho úspěchů v jejich funkcích. A protože ostravský spolek letos slaví 70 výročí založení spolku, které vyvrcholí 30.ročníkem mezinárodního sympozia Kaktusy v Pobeskydí, jsou i čtenáři INCACT srdečně zváni do Beskyd, kde v rámci oslav proběhne křest vzpomínkového almanachu na 70 let činnosti KKO (https://www.pavko.cz/kko/). Informace jsou také v časopisu Kaktusy 1/2024 nebo na stránkách SČSPKS (https://cs-kaktusy.cz/homepage/akce)

 

zleva-JCip-L-Kral

zleva: J.Číp, L. Král

 

Portulaca-sp-RGdS

Portulaca sp. RGdS

 

Notocactus-mammulosus-sp-Charrua

Notocactus mammulosus sp. Charrua

 

Notocactus-roseoluteus-poupata

Notocactus roseoluteus poupata

 

Notocactus-roseoluteus

Notocactus roseoluteus

 

Opuntia-erinacea

Opuntia erinacea

 

Wigginsia-horstii

Wigginsia horstii

 

Vích Jaroslav
Author: Vích JaroslavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů.


Pin It
4.8846153846154 1 1 1 1 1 (26 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Karel Pavlíček 2024-03-25 05:05
Připojuji se s gratulací novému předsedovi ostravského spolku a také přeji mnoho elánu a zdaru.
Karel
A připomínám našemu "slušnému" prezidentovi, že je čas na úvodník pro duben. ( To aby se nevymlouval že s prosbou přijdu až na poslední chvilku.)
Jardo děkuji. Palec nahoře.:-)
kp
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.