Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Milé kaktusářky a milí kaktusáři,

jako voda uběhly prázdninové měsíce a blíží se podzim. Zdá se mi, že ten půlrok, který je většině kaktusářů, díky geografické poloze naší země, vymezen, hrozně rychle ubíhá, zatímco ten druhý půlrok se táhne hrozně pomalu. Je září, řada kytek dokvétá, ty podzimní, jako jsou třeba ariokarpusy, ukazují právě na konci sezóny fascinující květy. Jako by to nejlepší bylo na konec! Květy jsou vlastně odměnou za péči, kterou kaktusům dáváme.

Ani podzim není v péči o kaktusy výjimkou. Před zimou musíme ošetřit celou sbírku proti škodícímu hmyzu a nevyzpytatelným plísním, houbám, virózám a jiným mikroorganismům. Už jsme v době, kdybychom měli mít jasno, čím a jak sbírku ošetříme. Nabídka prostředků ochrany rostlin je téměř každý rok trochu jiná. Takové dryáky jako byl Fosfotion, Nurelle se už nepoužívají, ale nejsem si jist, že ty nové je dokáží plnohodnotně nahradit. Asi většina z nás má negativní zkušenosti se sviluškou. Ať stříkám, jak stříkám, vždy si přeživší jedinec najde rostlinu, kterou poničí! To mě vždy pěkně naštve.

Kaktusy ale nemají jen škůdce, kterých se zbavíme postřikem. Jiným, a stejně nebezpečným škůdcem jsou nápady různých aktivistických skupin, které jsou přesvědčeny, že jejich pohled na svět je ten jedině správný. Na stránkách INCACTu jste se již o těchto problémech mohli dočíst. Nápady, jak pěstitelům nebo chovatelům znepříjemnit život, se zdají být nekonečné. Musíme se bránit! Na letošní burze budou k dispozici podpisové archy k petici, kterou se chceme, nejen my kaktusáři, bránit výmyslům nezodpovědných a sebestředných jedinců. Snahy ovládat společnost formou úřední regulace a zákazu zájmových činností, nalézají v evropských orgánech živnou půdu. Kdo se bude chtít dozvědět více, ať přijde po burze do chrudimského kina. Po předání ocenění Zlatý Alberto zařadili pořadatelé do programu krátkou informaci, jaký boj vedeme proti takovým nebezpečným snahám.

Zatím všem přejeme z Ostravy příjemný podzim a závěr letošní pěstitelské sezóny.

 

Rostliny ze sbírky Františka Frýdla

 

IMG_1361

Ferocactus peninsulae var. townsendianus (foto F. Frýdl)

 

IMG_1448

Mediolobivia atrovirens var. haefneriana SL 63E (foto F. Frýdl)

 

IMG_1507

Leuchtenbergia principis (foto F. Frýdl)

 

IMG_1517

Encephalocarpus strobiliformis (foto F. Frýdl)

 

Vích Jaroslav
Author: Vích JaroslavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů.


Pin It
4.6818181818182 1 1 1 1 1 (22 hlasujících)

Komentáře   

+2 #1 Karel Pavlíček 2023-09-17 10:51
Přátelé, čtenáři. Asi jste si všimli, že štafetu po klucích z Olomouca (Micalovi a dalším děkuji krásně :-) ) převzali Ostravaci.
A tak děkuji i tobě Jaroslave.
Á propós. Fakt by mě zajímalo hterý vůl dal tomuto úvodníku tak špatné hodnocení. Já to hodnocení pod články nemám rád. Přijde mě, že tu jsou, nebo je "škodič"
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.