Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Málokterý kaktusář v začátcích svého kaktusaření tuší, kolik dilemat bude muset v budoucnosti řešit, pokud se bude svému koníčku věnovat s náležitou vervou.

K nejobtížnějším dilematům patří zaměření sbírky. Začínající milovník pichlavé zeleně má před sebou neskutečné panorama lákadel. Jen kaktusy? Nebo ostatní sukulenty? Tak z každého trošku. A z kaktusů – Severní nebo Jižní Ameriku? Nebo třeba jen Mexiko či Argentinu? Všechny kaktusy jsou krásné. Některé milují teplo a pod 15°C protestují, ztrácí se před očima či flekatí. Jiné preferují zimní chlad, neřkuli mráz a tropické podmínky vedou k jejich záhubě.

Jen pár jich vydrží všechno, ale jak potom vypadají. Tak kaktusář často prochází cestou pokusů, omylů a drahých zkušeností. Asi se najdou i tací, kteří nejprve analyzují podmínky, které doma pro pěstování a zimování rostlin mají, a pak teprve provádějí výběr druhů, o nichž jsou přesvědčeni, že se jim u nich bude dařit. To jsou však vzácné výjimky.

 

uvodnik1

 

Kaktusář, který si dilema obsahu a zaměření vyřešil, stále nemá vyhráno. Ví, kde a co pěstovat, ale řeší problém, v čem. Návodů na tu nejlepší směs je plno, ale která z nich je ideální? Je lepší více pemzy, Liaporu, vermikulitu nebo zeolitu? Co klasická antuka? Nebo dokonce akadama? Případně vápenec nebo sádrovec? A přidat nějaký humus? Kdo to nechce řešit, koupí si komerční substrát pro kaktusy a sukulenty. Ale univerzální není, protože v realitě není nic ideální. Tak se zase zkouší a hledá ta pravá kombinace.

 

uvodnik2

 

A další otázka: Zalít či nezalít? Nováček těžko chápe, jak nízká frekvence zálivek některým kaktusům nejenom stačí, ale i svědčí. Ale i to se za cenu určitých ztrát naučí. Nad mrtvolkou kaktusu ovšem musí pochopit, že neuschnul, ale většinou shnil. Pokud myslí kaktusář pozitivně, pochopí chybu a řekne si: „Stalo se, ale na druhé straně se mi uvolnilo trochu místa.“ A místo pro kaktusy – to je to, co vždycky bude v blízkém budoucnu chybět.

 

uvodnik3

 

Tak čas plyne, sezóny odsýpají jedna za druhou. Kaktusář si postupně odškrtne, jak už si s většinou obtíží poradil, a říká si: „Mám si tu rostlinu vůbec pořizovat, abych ji ještě viděl v květu?“ Proto si v naší komunitě předávejme bohaté zkušenosti, ať to kvetení stihneme dříve než bychom vyřešili všechna dilemata a problémy. Vždyť pěstování kaktusů je především radost.

 

uvodnik4

 

uvodnik5

 

Z Ostravy zdraví Pavko - Pavel Klouda.

 

Author: Klouda PavelEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.6 1 1 1 1 1 (30 hlasujících)

Komentáře   

+1 #1 Karel Pavlíček 2023-11-26 16:16
Bravo.
Citovat
0 #2 pavel 2023-12-11 20:55
Řeknu Vám pane Kloudo, nádherně jsem si početl "ve svých začátcích" vše bych mohl napsat ze svých zkušeností přesně, jako vy. A ty nádherné fotky - obdiv a uznání! Díky - PP.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.