Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Vážení přátelé, milí kaktusáři,

právě v těchto dnech (tedy pokud tento článek čtete nejpozději v neděli 18. 6.) probíhá tradiční výstava kaktusů pořádaná klubem Astrophytum v tradičních prostorách Zahradního centra Čtyřlístek v Brně – Komíně.

 

01

Čtyřlístek - Bystrcká 40, 624 00 Brno-Komín

 

Brány výstavy se otevřely 10. 6. v ranních hodinách a od té doby výstavu navštívily stovky kaktusářů i laiků, milovníků přírody a fanoušků všeho krásného. Přípravy na výstavu však započaly mnohem dříve. V úterý 6. 6. začaly první přípravné práce a ve středu 7. 6. se již v plném proudu navážely jak výstavní, tak prodejní rostliny a probíhalo aranžování opět pod taktovkou Jarky Životské. A musím říct, že i tentokrát to naší dvorní aranžérce šlo perfektně od ruky. Mladí přiložili ruku k dílu a trpělivě otáčeli květináči tu o centimetr doleva, tu o tři doprava a pomocí keramzitu, vápencových kamenů a různých pěnovců, travertinů a dalšího dekoračního materiálu se Jarce podařilo vytvořit opět velmi pěknou kompozici podtrhující krásu našich oblíbených kytek – kaktusů.

 

02

 

03

Přípravy v plném proudu...

 

04

Najdete rozdíl?

 

05

I brigádníci se unaví :o) Ale aranžérka je stále v plném nasazení!

 

Každý si na první pohled všimne krásných astrophyt, rozkvetlých gymen a zlatých či sněhově bílých gruzonů. Ale jak to tak bývá, rarity jsou necvičenému oku dobře ukryté, a tak i dnes vyvolávají aztekia a červeně kvetoucí strombokaktusy největší údiv hlavně díky tomu, že rostou z nitra kamenů. To se pak majitel takových kamenů jen usmívá a krčí rameny že „kdo ví, jak je to možné“. :o) A přitom, když se s ním dáte do řeči, zjistíte, že ten kámen je vlastně nejlepší medium pro pěstování takových rostlin. Zůstává neustále trošku vlhký a kaktusy si tak kořeny sáhnou tam, kam potřebují. Na rozdíl od květináčků, kde známe pouze dva vodní extrémy - moc vlhko, moc sucho - nepřesychá a vlastně i ze své podstaty umožňuje aztekiím a strombokaktusům růst přirozeněji – tedy více či méně vertikálně, tedy tak, jak jsou na to zvyklé ve své domovině.

 

06

Aztekium ritteri na pěnovci.

 

07

Strombocactus esperanzae na pěnovci.

 

A nejen o tom jsou výstavy. O edukaci, o zpřístupnění krásy našich miláčků široké veřejnosti a ukázání lidem, že kaktus není jen ta divně zelená věc s různobarevnou slaměnkou na vrcholu, jak si to mnoho laiků mnohdy myslí a pak kulí oči (jako šneček spěchající k hlávce šťavnatého salátu na naší zahradě), když vidí to nepřeberné množství tvarů, barev, květů a bezesporu i vůní kaktusů a jiných sukulentů.

 

08

Nedávno jsem „vyslechl“ debatu na facebooku na téma „brněnský zlaťák“. Tak zde je přátelé v plné své kráse! Snad dokonce z rukou pana Harašty. Vystavuje jeho vnuk.

 

09

Jedna z nejhezčích sbírek na Brněnsku. Notokaktusy a gymna, ale i Mexiko.

 

10

Někde se táhne dlouhá rovina...

 

11a

... jinde se pnou neschůdná skaliska a strmé stěny hor...

 

11b

... i skalní soutěsky.

 

I nějaký ten pichláč si domů můžete odvézt. Prodejní část je dostatečně bohatá a rozmanitá a je neustále a pravidelně doplňována. Ceny jsou lidové, a tak si každý může domů odvézt svůj milovaný kaktus a propadnout naší společné vášni a zálibě – kaktusofílii :o)

 

12

Nebojte se, prodejních kytek je dostatek a jsou pravidelně doplňovány. I ceny jsou příznivé :o)

 

13

A když budete mít štěstí, narazíte i na brněnské legendy. Josef Odehnal a Jindřich Drápela.

 

Viděli jste jen zlomek toho, co nabízí naše výstava! Závěrem přijměte mé srdečné pozvání na brněnskou výstavu jménem mým i celého klubu Astrophytum. Těšíme se na vás přátelé :o)

Pěkné čtení Vám přeje Váš oblíbený autor :o)

 

14

 

Zeidler Petr
Author: Zeidler PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.3076923076923 1 1 1 1 1 (13 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.