Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Pokud nás letos nezabije covid, nesporně nám životy znepříjemní energetická krize. Nechám na každém jednotlivci úvahu, zda-li je tento problém uměle vyvolán nebo je to jen důsledek dlouhodobého tlaku na co nejnižší ceny, které se již nedaly udržet. Ať tak či onak, zimování našich miláčků už nikdy nebude „za hubičku“.

 

IMG_0682

Melocactus azureus v celé své kráse

 

IMG_0684

M. azureus vs. mráz

 

Úsměvné by na celé situaci bylo, kdyby se do Evropy začala dovážet „uhelná“ elektřina z Číny a my se tak, zaštítěni větrníky a soláry, mohli tvářit uhlíkově neutrálně a hrozně zeleně.

 

IMG_0745

Zde je kaktusář již dobře připraven na zdražování energií :o)

 

Já sám pro záchranu naší planety dělám, co můžu. Jím hodně krav, abych tak redukoval počty těch „vyráběčů“ metanu, nejím rostliny, protože vím, že ty zpracovávají CO2 na kyslík a abych neprotopil a šetřil tak zdroje, pomalu se přeorientovávám na „v mých podmínkách mrazuvzdorné“ kaktusy. A že jich je!

 

crasispinoides

A. crassispinoides. Na mém balkoně zimu zvládá bez problémů.

 

capricorne

Další, „v mých podmínkách mrazuvzdorná“, rostlina Astrophytum capricorne v. minor. Navíc neskutečně vytrňuje. Chladem? Deštěm? Větrem? Možná jsem měl jen štěstí na kus. Každopádně trny skoro nedovolí kaktusu vykvést.

 

Bez-nazvu

A do třetice všeho dobrého, Astrophytum senile v. aureum. Snad z něj jednou vypěstuji „trs trávy“ tak, jak ho objevil A. V. Frič při svých cestách.

 

Mimochodem...také jste si všimli, že ta teorie o CO2 má trhliny? Třeba v tom, že v Karbonu bylo CO2 díky sopečné činnosti nejvíce za celou historii Země a tehdy taky rostly ty největší kytky, co tu kdy byly... nebo to byla Křída?..., ale věřím, že experti na životní prostředí, jako třeba Gréta, mají vše perfektně zmáklé a že nás po zelené stezce vedou k lepším zítřkům :o)

 

aaa

Islaye opravdu nejsou typické mrazuvzdorné kaktusy. Přesto mi na balkoně nesměle přirůstají i v dnešních dnech (polovina ledna). Stačí trošku sluníčka anebo aspoň +7 °C a trny se „povytáhnou“. Co by asi dělaly v tmavém sklepě, kde mám mexičany…???

 

bbb

Pyrrhocactus andreanus, ale také umadeave, bulbocalyx, strausianus, ale také některé neoporterie a další kaktusy si užívají celoročního pobytu na balkoně. A daří se jim skvěle!

 

Ať je to, jak chce, svým zeleným koutkem doma se pokusím přispět svou malou měrou k těm zeleným zítřkům a uvidíme... třeba to bude stačit.

 

ccc

 

Nikdo to nezkoušejte. Že to funguje u mě neznamená, že to bude fungovat vám ostatním! Ale nepochybuji, že mě v tomto „pokusnictví“ nikdo následovat nebude :o)

Pěkné čtení přeje Petr Zeidler a klub Astrophytum Brno

 

Zeidler Petr
Author: Zeidler PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
3.8518518518519 1 1 1 1 1 (27 hlasujících)

Komentáře   

-1 #1 PEMEXX 2022-02-21 06:29
KAZDEMU KONSPIRATOROVI OHLADOM COVIDU PRAJEM,ABY MU NEZOMREL NIKDO Z RODINY.A ZAROVEN SI TO PRISIEL VYSKUSAT DO NEMOCNICE.
Citovat
-5 #2 PEMEXX 2022-02-21 06:40
NIKTO :-)
Citovat
+4 #3 Petr Zeidler 2022-03-04 18:31
Omlouvám se za pozdní reakci. Mám zlomenou ruku a velmi špatně se mi píše. Úvodní věta, na kterou se jako jedinou odkazuješ nemá v žádném případě zesměšňovat práci lékařů a zdravotníků. V žádném případě taky nemá snižovat nebezpečnost covidu vůči citlivé části populace. Prvního si velmi vážím, druhého jsem si vědom. Ostatně sílu covidu jsem mohl sledovat z první řady na pohřbu předsedy brněnského Astrophyta. Na druhé straně si nemyslím, že covid není jediný a největší problém, který existuje (týká se situace před válkou na Ukrajině).
Sakrasmus úvodní věty útočí zejména na neschopnost elit tento „problém“ řešit. Ostatně pokud je pravda jen polovina toho, co Dr. Igor Bukovský tvrdí, je Slovenská republika důkazem toho, že covid je z velké části jen uměle vytvořená bublina. A přesně na to svou úvodní větou narážím.
Pokud by přesto někdo stále věřil, že covid je něco víc, než jen nástroj moci a hůl na poslušné občany a rouška na ústech a dezinfekce v kapse je jediná cesta přežití, budiž mu jasným důkazem jeho omylu, že covidová krize skončila vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. Tato válka je strašnou lidskou tragédii a obrovským omylem 21.století, který ukončil novinářskou okurkovou sezonu, trvající nejméně poslední rok. Bohužel nyní lidstvo stojí před skutečným problémem. Snad ho vyřeší důstojněni, úspěšněji a efetivněji a nezopakuje covidové selhání.
Citovat
+2 #4 Pavlíček Pavel 2022-03-05 11:48
Pyrrhocactus andreanus, ale také umadeave, bulbocalyx, strausianus, ale také některé neoporterie a další kaktusy si užívají celoročního pobytu na balkoně. A daří se jim skvěle!
Otázka - balkon je zasklený? Jaké jsou zimní teploty? P.
Citovat
0 #5 Pavlíček Pavel 2022-03-05 11:48
Pyrrhocactus andreanus, ale také umadeave, bulbocalyx, strausianus, ale také některé neoporterie a další kaktusy si užívají celoročního pobytu na balkoně. A daří se jim skvěle!
Otázka - balkon je zasklený? Jaké jsou zimní teploty? P.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.