Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Mezi další velmi odolné a léty prověřené položky na mé střeše patří i Echinocereus coccineus SB406 z Kimble County v Texasu.

Jeho nomenklaturou se tu nebudu zabývat, nejsem odborník v této oblasti, ale určitě jste toto studijní číslo viděli s jinými jmenovkami. Tento kaktus mám vysázený volně na střeše (obrázek v prvním díle) i v květináči. Kvete mi celkem pravidelně, ale jde již o letitou rostlinu, stále velmi kompaktní a krásnou.

 

image1

 

Z daného květu se po čase vytvořil plod, dnes již sklizený, semena vyčištěná a připravená na zimní výsev.

 

image2

 

Nestalo se to však zásahem vyšší moci, ale mou činností s přispěním hmyzu. Tou dobou totiž kvetl můj velký oblíbenec, běžný obyvatel Utahu, Echinocereus mojavensis. Tento je z lokality nedaleko Joseph v Sevier County. Samozřejmě jsou výše zmiňovaná semínka hybridní, ale pro mé budoucí plány s roubováním mrazuvzdorných kaktusů naprosto perfektní.

 

image3

 

Dalším volně vysazeným druhem je Echinocereus triglochidiatus SB201 z Manzano Mts v Novém Mexiku. Ten je na střeše teprve krátce, ale dle znalců by tam měl být spokojený.

 

image4

 

I ten mám vysazený v květináči pro případ potřeby vytvoření čistých semen. To ale bude až za léta.

 

image5

 

Na fotografii výše je v květináči vidět další mrazuvzdorný kaktus, kde však již celoroční pobyt venku není doporučován. Jde o známý Echinocereus reichenbachii SB941 z Kerr County v Texasu. U něj asi letos vyměknu a dám ho na zimu pod střechu. Až si nadělám velké přebytky semenáčů, tak ho otestuji v mých podmínkách celoročně venku.

 

Šimon Petr
Author: Šimon PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.2666666666667 1 1 1 1 1 (15 hlasujících)

Komentáře   

+1 #1 Zeidler Petr 2022-10-18 06:33
Stejně je to mazec to mít celý rok pod širákem. Když si vezmu, jak vypadá zima v Brně - listopad/prosinec kolem nuly a deště nebo mlhy, část ledna -10 až -15C, sucho, únor slunečno a kolem nuly, říjen jako leden a duben jako list/pro/un. tak bych si na masivní úhyny i vsadil...
Jinak krása, hlavně ty triglochidiatusy a coccineusy, to jsem viděl u Jirky Vondráčka naživo a to je veliká paráda! Hlavně když to není v misce či květináči, ale ve volné kultuře. Díky za pěkný článek a více fotek "červeňáků" v budoucnu!!!!
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.