Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Kdo čtete Internetové noviny, Romana znáte a kdo čtete brněnský Azet, zase víte, ve které že to sbírce jsme se byli na feráky podívat poprvé.

No a kdo čtete Naše Vaše noviny poprvé, nevíte nic. Vám doporučuji přečíst obé. Čtení je to prý pěkné, fotky jsou pěkné určitě.

 

01a

Obr.: E. polycephalus

 

01b

Obr.: E. horizonthalonius

 

01c

Obr.: vlastně takový průřez romanovou sbírkou, ovšem z přírody. H. texensis, USA

 

Nyní se tedy podíváme podruhé do Romanovy sbírky a také podruhé do říše jedněch z nejkrásnějších kaktusů – Ferocactusů. Roman se specializuje zejména na „horizontíky“ a polycephalusy, ale jelikož si libuje v kaktusech, které svými trny budí někdy až hrůzu a děs, část své sbírky postavil na ferocactusech.

 

02

Obr.: při pohledu na tyto rostliny se člověk musí divit tomu, že dokáží vykvést a úspěšně se rozmnožovat...

 

03

Obr.: jsou situace, kdy vám nepomůže držet rostlinu v malé misce a doufat, že ušetříte místo. V okruhu 20cm na každou stranu nestrčíte ani stéblo trávy.

 

Ferocactusy jsou skutečně nádherné rostliny, ale vyžadují spoustu času. I velké rostliny ve sbírkách jsou vlastně jen semenáčky, které shodou okolností kvetou. Ve sbírce dominanta, v přírodě by to byl prcek, u kterého byste se nevyfotili.

 

04

Obr.: ve sbírce krásná dominanta

 

04a

Obr.: v přírodě ke kaktusu však ani nedojdete

 

06

 

Jediná výhoda, a trošku se bojím, že navíc jen výhoda v mých očích, je skutečnost, že jsou krásné i bez květů. Květy dokonce v mých očích na těchto rostlinách trošku kazí celkovou kompozici. Květ, který se není schopen prodrat přes hustou hradbu neprodyšných trnů a pak se jen tak tak rozevře moc vášní nevzbudí. Vlastně se divím, že ty rostliny plodí, protože nevěřím, že si čmelák nebo včelka najde cestu až k blizně a odvede svou důležitou práci.

 

07

Obr.: poupě se při trošce snahy najít dá, ale kolik parády udělá na tomto zlatém jehelníčku, to je otázka.

 

08

Obr.: a ta samá rostlina, jen v červeném provedení. Kdysi jsem vysel porci semen těchto kaktusů a co mě bavilo nejvíc, bylo pozorování různobarevnosti trnů jednotlivých rostlinek (i oranžovo žlutočervených trnů).

 

Jedna z věcí, kterými mě inspirovala Romanova sbírka ,je přeorientovávání se na rostliny, které jsou krásné i bez květů. Květy vnímám jako odměnu a poděkování rostlin za dobrou péči. Pokud rostlinu pěstujeme od semene, pak i důkaz jistého kaktusářského umu. Nicméně květy, mnohdy překrásné, jsou jen krása s jepičím životem. Po většinu roku nám zůstává „jen“ ten kaktus. A jelikož mě vzrušují stejné typy kaktusů jako Romana, nebude to dlouho trvat a sám si přetvořím sbírku na horizontíky, polycephalusy a feráky.

 

09

Mám oproti vám také jednu výhodu. Mám jen maličký balkon a tak mi bude stačit jeden ferák, dva „koňokrypléro“ a tři Astrophyta a bude prostor vyplněn bezezbytku :o)

 

10

 

Děkuji vám za pozornost vážení přátelé a Romanovi děkuji za čas, který mi věnoval a doufám, že ještě věnuje. Jeho sbírka je opravdu výjimečná a dle mého názoru nejen díky práci a času, který jí věnuje, ale také díky biologické hodnotě. Romanova sbírka totiž obsahuje rostliny z lokalit dnes již neexistujících a nebo nepřístupných, a tak se k těmto rostlinám už zřejmě nikdo a nebo aspoň dlouho nedostane.

 

11

Obr.: “horizontíci” jsou prostě špica. Vůbec se nedivím, že se do nich nejen Roman zbláznil.

 

12

Obr.: Krásný trs E. engelmannii. Podobný zdobí i mou sbírku. Z dílny Ivana Kulhánka

 

Pěkné čtení přeje Petr Zeidler.

 

Zeidler Petr
Author: Zeidler PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.5 1 1 1 1 1 (10 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.