Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Říkají tomu „pokusníctvo“. O co se jedná? Jde o pěstování kaktusů v podmínkách, ve kterých by to nemělo jít. Typicky třeba celoročně na balkoně. Což je i můj případ.

 

01

Semenáče zimované na zaskleném, ale nevytápěném balkoně.

 

Oproti jiným mám však velkou výhodu. Má sbírka se nachází ve 4. patře panelového domu, který sám o sobě má jistě naprosto jiný tepelný profil, než sbírka uprostřed zahrady v polykarbonátovém přístřešku a zároveň se nachází (má sbírka) prakticky v centru Brna. Toto město má rovněž jiný tepelný profil než nějaká vesnička uprostřed Krušných hor.

 

02

Není div, že tento vysokohorský druh zimu zvládl bez problémů, a takových rostlin je spousta. První sluníčko už z Lobivia famatimensis vytahuje poupata.

 

Brněnské zimy jsou opravdu velmi mírné. Letos sice padáme už dlouho pod nulu, ale letos teplota neklesla pod -5°C a loni pod -8°C. Navíc, typická brněnská zima vypadá asi následovně: listopad, prosinec – tma, šero, zataženo, mlha, déšť a teploty kolem nuly. Leden – jasno, slunce, cca 14 dní do -12°C. Únor – slunečno, kolem nuly. Březen stejně jako leden. Duben – začátek jara.

 

03

 

A tak jsem si vybral pár rodů, o kterých někdo někde řekl, že rostou skoro v nebi (Pyrrhocactus umadeave například), nebo z nějakého důvodu vydrží mínusy (Astrophytum senile v. aureum) a nebo by mi v teplém sklepě, což je jediné další místo kromě balkonu a bytu, kde můžu zimovat a kde je +18°C, rostly (Pyrrhocactusy, Islaye). Tedy svých způsobem z nouze ctnost... ale...

 

04

 

Pyrrhocactus umadeave od Jirky Musila. Vzácnost, semena se sice neprodávají na počet, ale na kila, ale z těch kil klíčí jen promile semenáčů a dostat je do téhle velikosti je malý zázrak. U těchto rostlin jsem se trošku bál... ale zbytečně. 3500 m.n.m. asi není nic, kde by nebyla „nula“ a občas sníh...

Má to několik výhod. Za prvé to vydrží i překvapivé druhy, do nichž by to člověk neřekl. Letos například Ferocactus glaucescens a Thelocephala esmeraldana. Za druhé se kaktusy z jara nepálí, protože jsou na světle celoročně. A v neposlední řadě se mi subjektivně zdá, že lépe a bohatěji vytrňují. Zřejmě na to má vliv „extrémní“ rozdíl denních a nočních teplot, kdy z jara a podzimu může být v noci např. +5°C, ale přes den díky zavřenému balkonu (je zasklený běžnou metodou a sklem s profuky proti plesnivění, které na zimu utěsňuji jen ledabyle netkanou textilií a ne všechny) i +40°C.

 

05

 

Nechápu, jak tyhle Islaye zimujete. Stačilo pár slunečních paprsků a rostly, i když venku bylo pod nulou a na balkoně tak +10°C. Rostly, jako by se nechumelilo…

 

06

 

Neoporteria subgibbosa. Zatím nekvete, i když věk na to má, ale pár slunečních paprsků a trnů vyletí v růstovém středu víc než z ocasu dikobraza! Neskutečné...

 

07

 

Nemůžu si pomoct, ale přijde mi, že tohle prostě v polykarbonátníku za standardních zimovacích podmínek prostě nedosáhnete….

Jen čas ukáže, jestli mnou zvolená cesta může z dlouhodobého hlediska slavit úspěch a nebo jen postupně o všechny rostliny přijdu. Nicméně, celoroční provoz zvládají i velké exempláře Pyrrhocactus bulbocalyx a nebo Neoporteria subgibbosa a tak jsem optimista. A hlavně nemám volbu. Na balkoně mi to zmrzne možná, ve sklepě se to vytáhne určitě!

 

08

 

Pekné čtení přeje Petr Zeidler a klub Astrophytum.

 

Zeidler Petr
Author: Zeidler PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.0416666666667 1 1 1 1 1 (24 hlasujících)

Komentáře   

0 #1 Josef Prokop 2022-04-16 17:46
:-)
Citovat
+1 #2 Karel Pavlíček 2022-04-17 16:08
Petře paráda.
Ty nové trníky jsou nádherné.
Mohl bych ti pomoct s novým dobře izolačně promakaném posuvném systému na balkon. (Pracuji v oboru už 22 let). Ale nepomůžu. To lehké profukování a občasné chladna tvým kytkám evidentně svědčí.
A s těmi umadeaváky, svatá pravda. Ale jsou to fešáci, když se zadaří, co ?
V rámci pokusnictví ... nabízím ti kubík (cm) semen za stovku. Jsou to ti z 3 500 metrů nad mořem z Quebrada del Torro. Letošní.
Jo, a ten kdo píše do těchto novin, má u mě slevu 100 korun na první nákup. :-))
kp
Citovat
0 #3 Petr Zeidler 2022-04-19 12:14
Ahoj Karle, díky za nabídku. O lepší izolaci balkonu rád popovídám u Jirky Musila nebo v Chrudimi. Na jedno nebo druhé jistě letos opět pojedu. Že byla letošní zima v Brně spíše chladným jarem neznamená, že to tak bude pořád a že příště, až bude zima zimou mi ty kytky neumrznou...
Za semínka moc děkuji. Rád bych si zkusil, jestli ke klíčení donutím i ta čerstvá semena. I když jsou tu daleko lepší pěstitelé a specialisté "čilenců". Zdenda Jelínek nebo Milan Kůrka co mi tak do hlavy skočilo nejrychleji....
Ale jestli mě neukamenuješ, když se to nepovede rád nabídky využiji :o)
Petr
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.