Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Květen – vážení přátelé – je pro kaktusáře nejlepší čas. Květy se předhánějí v kráse, v množství i v barvách. Květen je krásný nejen pro kaktusy, ale i pro seniory, aspoň tak to momentálně cítím já.

Už 16 let kvete tento echinocereus u sousedovic plotu přes ulici. Už tolik zim přežila bez úhony tahle zimuvzdorná kytka. A lidé, kteří k nám v květnu přijíždějí, se pokaždé u tohoto na jih otočeného svážku zastaví. Zastavme se u prvního obrázku také.

 

Echinocereus-coccineus-SB-406-Kimble-Co-Tx4

 

Pokračujeme dalším echinocereusem:

 

Echinocereus-davisii-SB-426-Marathon-Brewster-TX-1

Echinocereus davisii SB 426, Marathon, Brewster, TX

 

Vzpomínám na tyhle kytičky, které jsem viděl na mé první cestě do BigBend od Marathon, byl tu vysoký drátěný plot mezi silnicí a strání za plotem. Odpočívadlo, a na něm vysoké kovové štafle, díky kterým jsi se dostal přes plot na záchod. My jsme tam lezli především za kytkama, kterých tam bylo habaděj. Ariocarpus fissuratus, Escobaria hesteri, Thelocactus bicolor ssp. flavidispinus. Dnes už tam štafle chybí, zato je vyšší plot.

 

Echinocereus-viridiflorus-SB-876-Chaffe-Co-Vioming-9

Echinocereus viridiflorus SB 876, Chaffe Co, Vyoming

 

Kytka velmi příbuzná předešlému. Také zelené květy, a také překrásně vonící – snad po citronu. Kouzelná miniaturka. Tady jich v desítce květníku je nasázena hned celá rodinka, líbí se jí to a líbí se to i Pavlínce, když je tak pohromadě opylí.

 

Mammillaeia-louusiae-KPP-1785-1

Mammillaeia lousiae KPP 1785

 

Semínka jsou u nás díky Kájovi, ovšem ve sbírce kvete několikrát na jaře, a pak v kombinaci bílé a červených plodů ve sbírce působí docela efektně.

 

Mammillaria-bertholdii-3

Mammillaria bertholdii

 

Je to úchvatný Bertholdův nález, kvete ve vlnách snad celé léto. A kvete krásně a bohatě, jak je na obrázku vidět. Lokalitu údajně dost plundrovali Rusové, dokázali zaplatit i domorodce. Stejné, jako jsou ti, kteří dnes lokalitu hlídají. Nikdo se tam prý už nedostane. Ovšem stačí pár semínek, několik plodů, aby se u nás za krátký čas rozmnožila snad do každé sbírky, přes veškerou snahu našich úředníků.

 

Mammillaria-saboae-v-roczekii-PP-1458-El-Carmen-Canatlan-Dur--2

Mammillaria saboae v. roczekii PP 1458, El Carmen, Canatlan, Dur.

 

Něčím podobným si prošla i tato rostlina. Je to miniaturka (jako jsou i předešlých 4 obrázcích) kvete také krásně a bohatě, a dává množství dobře klíčivých semen. Takže je stejně žádaná a tudíž ve sbírkách obsažená.

 

Ortegocactus-macdougallii-MZ-636-3

Ortegocactus macdougallii MZ 636

 

Opět miniaturní kráska, s jediným druhem rodu (monotematický rod, dnes je však řazena častěji do rodu Escobaria. Já jsem se rozhodl držet ji v tomto samostatně, to ovšem mohu, je to na každém z nás, zda přijme a nebo nepřijme novou kvalifikaci. Tyhle kytky si udržují velmi zajímavou nevšední zelenou barvu těla (správně stonku), která ale velmi často flekatí do hnědé, tahle rostlina je ovšem bezchybná, a navíc ochotně kvete.

 

Sulcorebutia-vasquesiana-ssp-alba-SE-172--4

Sulcorebutia vasquesiana ssp. alba SE 172

 

Nyní přejdem na pár dalších miniaturek, nyní však z jihu Ameriky. Sulky, ty jsou obvykle řazeny mezi kytky s obzvlášť hezkými květy, jak vidíme třeba u této, bydlí v pětce květináčku velmi spokojeně.

 

Mediolobivia-rovidana-WR-333b

Mediolobivia rovidana WR 333b

 

Mediolobivky – jsou docela příbuzné s předešlým rodem, a podívejte se na tu něhu květů. Z těchhle barev by si měli brát příklad tvůrci erotického prádélka.

Tímto doporučením končím i příspěvek k měsíci květnu a budeme se těšit na příspěvky dalších kaktusářů, kterým sbírka v červnu rozhodně květy neskrblí. Dnes jsou mobily opatřeny skvělými foťáky, takže cvaknout hezký obrázek je mnohem jednodušší, než dříve. Nakonec – i tyto moje fotky jsou z ajfonu 11 PRO.

Vážení, ještě mám dobrou zprávu, po měsíčním výpadku jsou skladem oblíbené plastové tácy pro umístění na parapetech a přenášení kytek. Ty mají navíc velmi příjemné rozměry 50 x 35 x 5 cm. Dobře se vejdou do přepravek OC (ovoce zelenina) což je fajn pro zimování ve štusech. Je to fajn i pro umístění na pultech, kde je lze rovnat do metrové vzdálenosti parapetu, nebo pro ty s kratšíma sprašovacíma rukama do pultů o šířce 85 cm.

Přeji všem čtenářům, aby si předprázdninový i prázdninový čas odpočinuli u svých kytiček, protože s nimi se čas do života nepočítá, takže je vždy na tuto dobu odloženo stárnutí, Je ovšem čas cestování, a tak rozbitými cestami hajdy přes krásnou Chrudim, čekáme tu na vás a další atrakce najdete na webu www.kudyznudy.cz.

Že tu v prodejním skleníku čekají skvělé rostliny z obou částí Ameriky, malé pětileté ale i skvělé třicítky, to si buďte jisti. A nejen to, Luboš Hojný nám přivezl některé velmi vzácné sukulenty, za poloviční cenu, než je prodává mimo republiku. Takže je na co se dívat i z čeho vybírat, rostliny i ostatní zboží.

A to vám vzkazuje nejen Pavel Pavlíček, ale i celý rodinný tým okolo.

 

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.9047619047619 1 1 1 1 1 (21 hlasujících)

Komentáře   

+1 #1 Martin 2022-06-17 07:21
Tácy bych potřeboval, ale mě od objednávky u Pavlíčků vždycky odradí způsob dopravy. DPD nemám čas celý den čekat doma na kuýra a pošta je u nás katastrofa. Kdyby jste posílali přes Zásilkovnu, bylo by to mnohem jednodušší.
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.