Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Jaro je za dveřmi, i když noci dlouhý a už patnáctý den pod nulou. Dny jsou však slunečné a ve skleníku teplota ve dne převyšuje třicítku.

Je začátek nejkrásnějšího období, kdy se příroda i naše kaktusy probouzejí ze zimního spánku. Se začátkem března naše sbírky opět ožijí, je na co zamířit objektiv našeho foťáčku, no – dnes už spíše mobilu. Začátek března je pro ty, kteří zimují ve sklepě, ještě nezajímavý, pod sklem je to ale jiné, jak to ostatně dokazují 4 vybrané obrázky kytiček, které pocházejí z kdysi dovezených semen, což nakonec poznáte z polních čísel s akronymem PP.

Začněme s Gymnocactus (znalec G. Matuszewski říká že Turbinicarpus) knuthianus PP 999. To je dnes nejstarší představený sběr. Knuthiany jsem pěstoval asi hned od počátku svého kaktusaření, tehdy se tvrdilo, že je to výborný univerzální opylovač, zejména k Astrophytum asterias, pokud on tedy kvete zrovna samotný. Pěstování je velmi snadné, kytka z nejobyčejnějších, ale je to můj sběr, tak ho musím ve sbírce držet. Našel jsem ho u Villar ve státu San Luis Potosí.

 

Gymnocactus-knuthianus-PP-999-Villar-SLP

Gymnocactus knuthianus PP 999

 

Tohle je ovšem šlechta, krásná kytka, jedna z těch nejvzácnějších. Echinomastus warnockii PP 1044. Pěstují se častěji roubované, tahle je výjimečně na svých. Našel jsem ji u La Linda v Coahuila. Když si představím, jak smutný by byl náš koníček (v mnoha případech také naše studium), kdyby se nepřivezlo pár semínek z lokality. Vzpomínám si, že jsem např. zrovna o Echinomastus intertextus udělal zajímavé pozorování. Ve sbírce, v jedné misce, jsem měl mastusy z různých sběrů, semenáčky pěkně v řádcích. Asi 7 lokalit, jak my říkáme. Ony se krásně dokázaly v jedné misce krásně rozlišit. A dokonce – jak jedna forma začala odcházet, tak vychcípala pěkně celá řádečka. Hodně zajímavý poznatek!

 

Echinomastus-warnocki-PP-1044

Echinomastus warnockii PP 1044

 

Ancistráčky, ty se také přeřazovaly do rodu Sclerocactus – no mají s nimi vizuálně hodně společného. Teď se dá spíš spoléhat na chromozómy, DNA a bůh ví na co, nevím, čeho se ještě dožijeme. Já ve svém věku zůstávám spíš u toho vizuálního, tradičního hodnocení, nové věci už mi nejdou pod nos. Už ani starý Kattermann mi moc nesedí s tím svým slučováním řady rodů do Eriosyce, a to už trvá hezkých pár let.

Ale to jsem trochu odbočil, na obrázku je Ancistrocactus asi megarhizus PP 1358. Pokud je mezi lidem ke jménu nějaká diskuze – budu rád.

 

Ancistrocactus-megarhizus-PP-1358-Sausillo-Tam

Ancistrocactus asi megarhizus PP 1358, Sausillo, Tam.

 

Poslední obrázek je také můj sběr, semínka z lokality, ať se inspektoři vzteknou. Jestli tam ještě na ministerstvu nějací sedí, aby tu zbytečnou, ale o to lépe placenou činnost prováděli. Je to Mammillaria roczekii, kráska s velikými a nádhernými květy. Vzpomínám si, že jsme měli souřadnice, které nás hnaly přes hlubokou strž do příkrého kopce. Šťastní a vyčerpaní jsme za dvě tři hoďky doklopýtali zpátky, abychom ty drobnůstky nalezli hned vedle auta. To by se člověk picnul.

 

Mammillaria-roczeki-PP

Mammillaria saboae ssp. roczekii PP 1458, El Carmen, Canatlan, Dur – více čti ZDE

 

Na závěr ještě dvě připomínky.

Otvírání skleníků 1. máje se samozřejmě koná. Jenom ten program se ještě napevno neví. Určitě to nebude v Muzeu tak jako dřív, je neděle a nemakají. Co víme ale určitě, že bude otevřeno u Pavlíčků, budou klobásky a pivečko, dlouho do noci se bude klábosit jako vždy. A skleník bude praskat ve švech spoustou semenáčů v pětkách a šestkách, za pár kaček se o ty kytky člověk stará 3 – 4 roky, to je nepoměr k ceně ostatních rostlin na trhu, co? Neuvěřitelná láce.

A druhá věc, která mě mrzí. Pošty zdražují zběsile. Že prý rostou pošťákům výplaty, že se zdražuje benzin a kdoví co ještě. Ale vězte – u nás si neúčtujeme ani halíř víc, než nám dopravce naúčtuje. A vydán byl u nás přísný příkaz poslat lidem zásilku co nejlevnější cestou. I když se to nedávno vždycky nepovedlo, už se to napravilo. Provozujeme obchod s přáteli, s radostí a s důvěrou!

Ještě upoutávka na jarní nabídku rostlin. Ta vyjde jako už tradičně na webu www.cact.cz v první polovině dubna a bude platit jen do konce dubna, 23. května začne distribuce.

Mějte se hezky, až kytičky vystavíte sluníčku, tak pilně zastiňte, než si holky na to Palermo zvyknou.

Váš Pavel Pavlíček (a Lída mi vynadala za nespisovnost).

 

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.6666666666667 1 1 1 1 1 (18 hlasujících)

Komentáře   

+2 #1 Martin 2022-03-19 18:21
Dobrý deň, keď pošta a kuriéri sústavne zdražievajú neuvažovali ste odosielanie zásielok cez populárnu Zásielkovnu ?

Doručenie v ČR: 47 Kč (1kg balík) - 128 Kč (10kg balík)
Doručenie do SR: 65 Kč (1kg balík) - 128 Kč (10kg balík)
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.