Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Legendární Astrophytum asterias

Druh, který je v CITES 1 vyjmenován jako ohrožený organismus. Najdeme jej na ohromné ploše od severu Tamaulipas až po jižní Texas.

as13

Kvetoucí semenáč, pravděpodobně s příměsí krve A. capricorne, asi 6 let od výsevu.

Metráky těchto rostlin byly importovány do Evropy, zejména prostřednictvím německých firem. Viděl jsem řadu lokalit, některé byly opravdu zbídačené, nikoliv ovšem sběrem, ale hospodářskou činností. Asteriasy rostou často v rovinách s docela hlubokou, výživnou, byť kamenitou půdou, která je čím dál častěji přeměněna k pěstování zemědělských plodin. Není divu, jídlo je na žebříčku důležitosti mnohem výše, než nějaké CITES. Však už před lety jsem v těchto novinách přinášel snímky vyoraných asteriasů, blízkých smrti.

Přesto, že rostliny byly v minulosti po tisících kopány, přesto, že se jejich areály úží díky hospodaření, nebo se ponechávají ležet při okrajích staveb silnic, (například u LLera de Canalles),  existuje mnoho míst, kde je populace tak početná, že člověk musí kontrolovat své kroky, aby na tuto přenádhernou rostlinu nešlápl.

0521

0524

Astrophytum asterias PP 419a, Llera, Tamaulipas.

Před asi 15 lety jsem si na mapě namátkou našel místo s hezkým jménem – Sierra Chiquita (Maličké pohoří). Od městečka Barretal jsme se vydali na sever, a tam, kde jsme na severu pohoříčka vystoupili, tam jsme nadšeně pozorovali tato na asteriasy bohatá místa.

as09

Ty pocity při procházkách na severu Sierra Chiquita neumím dobře popsat, do básníka mám daleko.

as07

Astrophytum asterias PP 1443, pastvina u Echido General Lucio Blanco, s hlubokou humózní půdou.

Astrophytum asterias je kaktus, o kterém se popsalo mnoho papíru, pojí se s ním řada pravd i legend, o kterých se snad ještě někdy rozepíšu. Rozhodně se jedná o rostlinu, která je už téměř století pěstiteli hledaná, ceněná, dnes už ovšem ve sbírkách celkem běžná, plodí množství semen, která dobře klíčí, a klíčenci v našich podmínkách také velmi dobře prosperují.

asterias14dni m 

Astrophytum asterias, 14 dnů po výsevu.

Není divu, že tahle rostlina je pro pěstitele kaktusů asi nejoblíbenějším druhem. Zaujme svým krásně plochým vzrůstem, zdobeným výraznými vlnatými areolami. Pěstování nečiní výrazné obtíže, kytičky jsou i ve stáří drobné, zřídka dosahují šířky 10 cm. V přírodě lze najít i rostliny dosahující šířky okolo 15 cm. Po 3 až 5 letech spolehlivě kvetou hezkým žlutým květem s červenohnědě zabarveným jícnem, a po sprášení se vyvíjí podélně praskající plod.

jezovka m

Prázdná schránka Ježovky obecné hezky připomíná náš kaktus.

Většinu lokalit A. asterias najdeme na území státu Tamaulipas, areál rozšíření zasahuje i do Nuevo Leon k Linares, populace se nacházejí i v Texasu, například v okolí Del Rio. Rostou v mírných stráních i na rovinách, většinou v  kamenitých půdách, ale například u Echido General Lucio Blanco rostou i v hlubokých půdách úrodných pastvin. V období sucha se těla dokážou zatáhnout pod úroveň terénu, často jsou i zavátá listím a prachem, takže hledání může být velmi obtížné.

as05

Astrophytum asterias PP 1443, Tamaulipas, několik km od Lucio Blanco, které leží už v Nuevo Leon.

Druh má velmi zajímavou historii. I když byl popsán v roce 1846, do Evropy se mnoho rostlin dostalo až díky A. V. Fričovi, který je nalezl v botanické zahradě v Mexiku, a podařilo se mu zjistit naleziště. V Tamaulipasu pak našel bohaté populace (1924), později se jeho prostřednictvím, a zvláště pak zásluhou německého zahradnictví firmy Haage, do Evropy dovezly tisíce exemplářů. Tyto krásné rostliny se následně staly vděčným materiálem ke křížení a selektování zajímavých mutací.

as03

Jedna z množství podob hybridních asteriasů – některé jsou velmi povedené, však příspěvky od pana Romana Pavlici hovoří za vše.

Obrázky jsem vybral ve svém archivu, nejsou všechny moje, ale lajdácky jsem si autory u fotografií nezapsal. Autorům fotek se tedy omlouvám, a zároveň jim i děkuji.

Pavlíček Pavel
Author: Pavlíček PavelWebsite: www.cact.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.9230769230769 1 1 1 1 1 (13 hlasujících)

Komentáře   

+1 #1 Pavel Tůma 2019-11-18 07:31
První obrázek kvetoucí rostliny je hybridní asterias, nejspíš CAPAS F1.
Citovat
0 #2 Petr Z. 2020-02-22 14:48
Měl bych dotaz, existuje i forma "Texas"? Když tam rosta tak asi ano, tak se zeptám jinak. Jak se pozná forma "Texas" od "klasického" Asteriasu? A je tam nějaký rozdíl v pěstování, respektive v tom, co ta kytka snese? Třeba v mínusových teplotách a tím pádem například v možnosti mít kytku v nevytápěném skleníku či proti vlhku kritém místě celoročně venku?
Vzhledem k tomu, že letošní zima přinesla zatím pouze jeden den s tepltou -7C, jinak se to stále motá kolem muly a loňská nebyla o moc chladnější mi to zas tak drsné zacházení s texaskou formou, která by to teoreticky snesla nepřišlo.
Díky za případnou odpověď.
Petr
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.