Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Na cestách po Jižní Americe jsem občas zahlédl na různých kaktusech růst parazit rodu Tristerix, který zaujme svými květy.

Nejznámější je červeně kvetoucí Tristerix aphyllus, pocházející především z Chile, v Argentině jsem viděl dokonce druh s květy až oranžově žlutými. Další druhy jsem viděl v Peru, kde se vyskytují i větší, poloparazitní nízké keře, rostoucí na kořenech jiných rostlin na zemi. Parazitní druhy, rostoucí na kaktusech, jsou malé, keříčkovité rostliny, podobné našemu jmelí bílému (Viscum album). Nádherné červené květy Tristerix aphyllus mají hodně nektaru, který láká hmyz, ale hlavně kolibříky, kteří se zaslouží o jejich opylování květů. Rostlina následně vytváří malé, lepkové, kulovité plody se semeny. O rozšíření semen se postarají např. ptáci, kteří je konzumují a roznesou je po okolí. Semena za vhodných podmínek začnou klíčit a přeměněný kořínek vnikne do hostitelské rostliny. Malý kořínek je schopen prorůst epidermis nebo areolu rostliny, kde vniká do cévních svazků, odkud čerpá živiny. V juvenilním stavu prorostou kořeny Tristerix aphyllus křížem krážem celou rostlinu a v dospělosti vyrostou opět na povrch stonku. Zde vytváří velké trsy s červeným květenstvím a růstový cyklus se opakuje. I když se hostitelský kaktus snaží bránit tvorbou fenolů, Tristerix aphyllus se dovede těmto podmínkám přizpůsobit. Růst parazita pak už záleží jen na kondici hostitele. Po napadení hostitelského kaktusu nestačí tento produkovat během let dostatečné množství živin a následně uhyne. Rychlost tohoto procesu je závislá na podmínkách lokalit a poškození hostitelské rostliny. Je to zajímavý druh exotického vzhledu, který bychom si do sbírky určitě nechtěli pořídit.

 

04

Tristerix aphyllus rostoucí na Eulychnia acida, Chile

 

Čeleď: Loranthaceae Juss. – ochmetovité

Rod Tristerix je rozdělen na 2 podrody: Metastachys a Tristerix.

Jako u jiných rodů, i zde můžeme vidět několik neplatných názvů, řazené jako synonyma. Dnes rod Tristerix zahrnuje 11 uznávaných druhů, jejichž výskyt je soustředěn do andské oblasti Jižní Ameriky, od střední Kolumbie až po střední Chile.

Pro přehled uvádím platné i neuznávané názvy rodu Tristerix:

Tristerix aphyllus G. Don – Gen. Hist. 3: 418, 1834.
Tristerix chodatianus (Patsch.) Kuijt – Syst. Bot. Monogr. 19: 25, 1988.
Tristerix corymbosus (L.) Kuijt – Syst. Bot. Monogr. 19: 20., 1988.
Tristerix divaricatus Kuijt – Novon 23(2): 182, 2014.
Tristerix grandiflorus (Ruiz & Pav.) Barlow & Wiens – Brittonia 25(1): 39, 1973.
Tristerix longebracteatus (Desr.) Barlow & Wiens – Taxon 21(2-3): 307, 1972.
Tristerix penduliflorus Kuijt – Syst. Bot. Monogr. 19: 49, 1988.
Tristerix peruvianus (Patsch.) Kuijt – Syst. Bot. Monogr. 19: 40, 1988.
Tristerix peytonii Kuijt – Syst. Bot. Monogr. 19: 28, 1988.
Tristerix pubescens Kuijt – Syst. Bot. Monogr. 19: 36, 1988.
Tristerix reinwardtianus Mart. – Flora 13(1): 109, 1830.
Tristerix rhodanthus Kuijt – Brittonia 65(3): 292, 2013.
Tristerix secundus (Benth.) Kuijt – Syst. Bot. Monogr. 19: 42, 1988.
Tristerix tetrandrus Mart. – Flora 13(1): 109, 1830.
Tristerix verticillatus (Ruiz & Pav.) Barlow & Wiens – Taxon 21(2-3): 307, 1972.
Tristerix viridiflorus Mart. – Flora 13(1): 109, 1830.

 

02
01

Tristerix corymbosus, Yura, Peru                                                                    výskyt rodu Tristerix

 

Tristerix aphyllus G. Don 1834

Druh Tristerix aphyllus je parazit kaktusů v Chile, kde roste především na dvou druzích sloupových kaktusů Echinopsis chilensis a Eulychnia acida. Můžeme je ovšem ojediněle vidět i na jiných druzích jako Opuntia miguelii nebo některých kopiapoích apod.

Tristerix corymbosus (L.) Kuijt 1988

Epifytický poloparazit, parazituje na rozmanitých dřevinách, nejčastěji na pabucích (Nothofagus) ve vegetaci tzv. valdivijského lesa. Provází humózní stanoviště s pravidelnými srážkami a pouze krátkou suchou periodou; vyžaduje polostín. Lokality leží v nadmořské výšce 500–2000 m, výjimečně sestupuje až k moři. Květy jsou opylovány kolibříky. Roste podél horského hřebene And.

Tristerix pubescens Kuijt 1988

V roce 1988 popsaný druh z peruánských And, z pohoří Cordillera Blanca, z departmentu Ancash. Typová lokalita se nachází v okolí jezera Llanganuco. Epifytický poloparazit vyskytující se na křovinatých stráních, parazituje na druzích rodů Gynoxys, Ribes, také na Berberis conferta, Miconia salicifolia, Polylepis sericea aj. Vystupuje až do nadmořské výšky okolo 4400 m. Dlouho byl tento taxon ztotožňován s druhem Tristerix longebracteatus, který se vyskytuje v oblasti od Kolumbie přes Ekvádor po střední Peru. Tento druh má však plody ve zralosti černé, navíc na jejich temeni postřehneme nápadný okraj vytrvalého kalicha i s kuželovitým zbytkem báze čnělky. Mladé výhony a listy nemívají u tohoto druhu drobné chloupky, jsou lysé.

Tristerix longebracteatus (Desr.) Barlow et Siena 1972

Vyskytuje se od střední Kolumbie přes Ekvádor do střední Peru, v nadmořské výšce 2200–4600 m. Terestrický poloparazit, cizopasí zřejmě na kořenech dřevin z rodu Polylepis.

 

03

Tristerix aphyllus rostoucí na Eulychnia acida, Chile

 


 

Vybráno z časopisu Ostník

Ostník, ročník 47: číslo 469, str. 59, duben 2018.

Vydává Klub kaktusářů Ostrava

 

Král Lumír
Author: Král LumírWebsite: https://lumirkral.webnode.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
5 1 1 1 1 1 (12 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.