Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

23. ledna 2022

Do deníku zapsal Vláďa Nešuta

Po kupodivu klidné sobotní noci v kempu na okraji městečka Purmamarca krátce procházíme pomalu se probouzejícím turistickým centrem.

 

231-0

 

Musíme vyřešit problém s píchlou pneumatikou po včerejším přejezdu altiplánem po praškách přes El Cobre. Místní gumér si s tímto problémem naštěstí rychle poradí, a tak můžeme pokračovat dále na sever.

 

231-1

 

Hřeben u silnice hustě porostlý velkými cereusy nás donutí zastavit, a tak můžeme pozorovat a fotit hustou populaci právě vykvétajících Parodia maasii.

 

231-2

 

231-3

 

231-4

 

Dále pokračujeme až k odbočce na prašku směřující přes Iturbe na Iruya. Jak cesta postupně stoupá do hor, objevují se první trsy Oreocereus trollii.

 

231-5

 

Pod nimi mezi řídkou vegetací nacházíme P. maasii, Lobivia marsoneri, všudypřítomné Tephrocactusy a drobné Mediolobivia crassa.

 

231-6

 

Pokračujeme dál a po překonání sedla ve výšce asi 4000m n.m. začíná cesta v serpentinách klesat. Zastavujeme a po chvíli hledání nacházíme několik rostlin Neowerdermannia vorwerkii.

 

231-7

 

231-8

 

S nimi roste Lobivia ferox a další drobné Mediolobivie. Obracíme auta a vracíme se na asfaltku. Cestou nás ještě chvíli zdrží tři zvědaví stopaři, ale pak už rychle pokračujeme do Abra Pampa. Chceme v hotelu strávit další noc, abychom se zítra mohli pokusit dojet až k Bolivijské hranici, kde by měl být, alespoň pro mě, vrchol letošní cesty – Yavia cryptocarpa.

 

231-9

 

Pohled na tmavé nebe a počínající déšť však nevěští na zítřek nic dobrého.

 

24. ledna 2022

Okolí La Quiaca, Jujuy, Argentina

Do deníku zapsal Tonda Krejčík

 

Od rána prší.

Hotel je pěkný, a tak zůstaneme ještě jednu noc.

Jsme blízko bolívijské hranice. Dnešním cílem je lokalita Yavia cryptocarpa. Jedeme dlouho rovinou a pak po prašce. Míjíme Cerro Pueblo Viejo.

Je poměrně chladno. Chvílemi prší a chvílemi jen poprchává. Několikrát stavíme, ale stále nic. Nakonec ve výšce cca 3 770m n. m. úspěch.

 

image1

 

Vidíme i další rostliny jako Lobivie, Mediolobivie, Oreocereus a Neowerdermanie.

Přestalo pršet, vracíme se do Quiaca. Nákup a provizorní oběd.

Odpoledne zkoušíme druhou stranu města. Cesta je šíleně blátivá, vrstva jemného blátíčka je více než 10 cm. Zastavujeme a obracíme, opravdu to nejde. Vracíme se k nejbližším kopečkům. Kaktusů je mnoho, ale stále stejné Lobivie, Parodie, Oreocereusy. Krajina je však úžasná.

 

image2

 

Do města se vracíme okolo půl páté. V městečku v podstatě nic není. Proto večeře pouze z konzervy, ale příjemná koupel a noc v posteli.

 

Pavlíček Karel
Author: Pavlíček KarelEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda spolku pěstitelů kaktusů a sukulentů Chrudim.

Tel: 603479679


Pin It
4.5263157894737 1 1 1 1 1 (19 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.