Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

V roce 2015 jsem uspořádal rodinnou výpravu, které se zúčastnil i můj syn s manželkou. Nyní přišel čas na vysněnou expedici mé dcery s jejím manželem.

O cestě do Peru uvažovali už dlouho, takže bylo třeba sestavit podrobný itinerář. Všechny objekty zájmu mi byly předloženy a na mně bylo, abych se postaral o logistiku, tedy hlavně o plán cesty, protože rezervaci míst v plánovaných hotelech, lístků na Machu Picchu s přístupem na železnici a pronájem auta jsem nechal na dceři. To má tu dobrou stránku, že se v budoucnu nebude bát organizovat rodinné výlety do jiných zemí. Plánování itineráře samozřejmě muselo zahrnovat místa s kaktusy, která mě zajímají. Původně jsme uvažovali o cestě v pěti lidech, tedy já, manželka, dcera, zeť a nejstarší vnučka, ale brzy se ukázalo, že ve zvoleném termínu cesty se bude připravovat na maturitu.

 

04.04.2019 čtvrtek - Varšava

Letěli jsme leteckou společností KLM přes Amsterdam do Limy.

 

05

 

Letěli jsme s KLM airlines. V letadle se manželce zalíbily hodinky z nabídky duty free. Když se manželka pochlubila personálu, že je to dárek k výročí naší svatby, byli jsme pohoštěni šampaňským a dostali jsme dárky od letecké společnosti KLM.

Na letišti v Limě jsme si vyzvedli zavazadla, vyměnili peníze a našli auto z půjčovny. Byl to prostorný Ford Explorer s najetými 114.735 km. Již po několika kilometrech se na displeji palubní desky objevila zpráva o nízkém stavu oleje a nutnosti doplnit, což jsme co nejdříve učinili. Cestou jsme doplnili zásoby v supermarketu a vydali se na jih po hlavní silnici, Panamerické cestě, která vede podél pobřeží oceánu. Už se rychle stmívalo, když jsme dorazili k tábořišti vyznačenému na mapách, které se nachází u oceánu, ale ukázalo se, že je otevřené jen v období prázdnin (v dubnu je peruánský podzim). Naštěstí nám strážce dovolil postavit stany na pláži, a dokonce nám ve své laskavosti poskytl i WC.

 

06

 

05.04.2019 pátek - Camping Baja Barcelona, Mala, Lima - stany

Ráno jsme se sbalili a rozhlédli se po okolí. Nedaleko v malé zátoce ležel mrtvý tuleň. Okamžitě jsme toto nádherné místo opustili. Po několika kilometrech jsme využili nabídku snídaně v Panamericanu a pak jsme vstoupili do údolí Rio Omas. Za San Juan de Quisque jsme se poprvé zastavili a viděli kaktusy na skalách. Byly to:

 

 

13

 

Loxanthocereus acanthurus GM1993.8, které kvetly červenými květy, ale jejich plody byly bohužel ještě nezralé.

 

WP0 San Juan de Quisque, Lima 210 m n. m.

Minuli jsme ruiny Uquira a o několik kilometrů dál jsme se opět zastavili při pohledu na další kaktusy. Mou pozornost upoutaly zejména tyto:

 

11

 

08

 

07

 

12

Islaya omasensis GM1994 s několika málo semeny v zaschlých a poškozených plodech, ale i pár rostlin s květy.

 

15

 

09

 

17

Loxanthocereus acanthurus GM1994.1, rovněž bez plodů.

 

WP01 Rio Omas, Lima 796 m n. m.

V Piscu jsme poobědvali dobrou smaženou rybu. Další na programu byly duny u města Ica, pojmenované Huacachina.

 

16

 

14

 

10

 

Velmi vysoké duny tyčící se nad malým zeleným jezerem, ale my jsme se rozhodli, že na ně nevyrazíme ani pěšky, ani speciálně upravenými vozidly. Prostě jsme neměli tolik volného času a chtěli jsme se dostat do Nascy, abychom stihli ranní let. Ještě před setměním jsme v Nasce našli slušný hotel.

 

Matuszewski Grzegorz
Author: Matuszewski GrzegorzWebsite: https://kaktusymeksyku.pl/Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.3 1 1 1 1 1 (10 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.