Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Vážení přátelé, kamarádi, kaktusáři.

Máme zde podzim i ten astronomický, dokvétá podzimní kvítí, padá listí, počasí je jak na houpačce. Ve skleníku dokvétají poslední kaktusy jako mamilárie, turbinikarpusy, ariokarpusy, pediokaktusy ap. Jiné naopak teprve začínají kvést, zvláště sukulenty mesemb., lithopsy, konophyta. Právě nyní je vhodné provést opakovaně postřiky proti škůdcům. Zálivka už skončila a je třeba nechat kaktusy vyschnout. Průběžně rostliny kontrolujeme.

Klubová činnost však ještě nekončí. Klub kaktusářů v Ostravě má každý měsíc schůzky s přednáškou, kromě prázdnin. Někteří členové se během roku zúčastnili sympozia v Horních Počaplech, v Praze, ve Dvoře Králové nad Labem a podobně. Uspořádali jsme úspěšný zájezd do sbírek kolem Mladé Boleslavi, nádherná byla výstava kaktusů a v Havířově proběhlo tradiční setkání kaktusářů Pobeskydí 2023. Ještě nás čeká další kaktusářské akce a na závěr roku naše Mikulášská schůzka s tombolou a občerstvením. Potom už můžeme říct, že letošní sezóna je ukončená.

Od roku 2017 probíhalo setkání kaktusářů Pobeskydí v Havířově, hotelu Rudolf, kromě dvou kovidových let. Letos to bylo naposled. Ceny s inflací vyskočily hodně vysoko, takže jsme hledali nové místo na setkání kaktusářů Pobeskydí 2024. Hned v úvodu jsme mluvili o návratu do hor. Do akce vstoupila nová krev, prošli několik míst, kde jsme v minulosti měli setkání Pobeskydí, ale i zde často narazili na velké cenové navýšení. Nejlepší místo na setkání se ukázalo, horské středisko pod názvem Sudopark - Drevená dedina v Klokočově, na Slovensku. Je to hned první obec za hranicí v Kysúckých Beskydech. Ubytování bude v dřevěných chalupách, uprostřed lesa, ale i pěknými výhledy po okolí. Změnit by se měla celá koncepce setkání k lepšímu.

 

Sudopark Klokočov, ukázka horských chalup a okolní přírody, kde proběhne Pobeskydí 2024

 

Toto místo je známé větším výskytem hub, které zde rostou od května do listopadu, záleží na počasí. V okolí se nachází několik zajímavostí, které je možné navštívit. Za nákupy se můžete vydat do nedaleké Turzovky.

Jak bylo zvykem v minulosti, vrátíme se k čepování piva zdarma, večer posezení u táboráku a poslechu hudby. Samozřejmostí budou kvalitní přednášky, ukázka výsevů a roubování.

Po dva dny (pátek, sobota) proběhnou Argentinské gastronomické dny. Budou zajištěny argentinské speciality jako: steaky, asado, chorizo, nakládané jazyky a maso, empanady, zeleninové saláty, na pití argentinská vína, známé pivo Quilmes.

 

07

Jiří Kolařík a Lumír Král, vzpomínka na Argentinu 2013, když je žízeň, nejlepší je pivo Quilmes

 

08

místo konání Pobeskydí 2024 - Sudopark Drevená dedina

 

Teď už nezbývá než vás všechny pozvat na mezinárodní setkání kaktusářů Pobeskydí 2024. Přijeďte i s celou rodinou, ať si užijete připravovanou akci. Přeji všem do nového roku hodně pěstitelských úspěchů.

 

Král Lumír
Author: Král LumírWebsite: https://lumirkral.webnode.czEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
3.7647058823529 1 1 1 1 1 (17 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.