Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

Poslední letošní vydání internetových novin z Chrudimi je tady. Mně připadla milá povinnost uvést tematicky toto číslo. Jak dobře se píše, když kaktusy rostou a kvetou! Vlezete do skleníku a máte o čem psát. Ale co v prosinci? Hodně kaktusářských spolků se v prosinci loučí s uplynulou sezónou různými akcemi. U nás v Ostravě tomu říkáme „Mikulášská“. Zajímavá přednáška je standardem programu. A k tomu patří tradiční „mikulášský“ gulášek, který si můžeme dovolit díky bohaté tombole. A tombola je vždy očekávána s napětím. Kdo může, přinese do tomboly své přebytky a ti ostatní čekají, zda koupené losy budou při slosování vytaženy. Na nedostatek účastníků si nemůžeme stěžovat, gulášek a tombola jsou velkým tahákem. A u pivečka se sedí, vzpomíná a povídá…

Je před námi nová pěstitelská sezóna – nové radosti i starosti, které nám naše záliba přináší. Pěstování kaktusů a sukulentů není, technicky vzato, ani těžší a ani jednodušší, než bývalo. Problémem jsou podmínky, které nám doba přinesla a bude přinášet. Nezdá se vám, že se každý rok objevují problémy, které jsme, zejména my starší, dříve neznali?

 

Lewisia-hybr

Lewisia hybr.

 

S politováním jsem přijal zprávu, že v příštím roce přestane vycházet slovenský časopis Cactaceae etc. Důvody, které vedly vydavatele k tomuto kroku, byly vážné. Počet předplatitelů klesl pod únosnou úroveň a nedostatek autorů donutil naše slovenské přátele k tomuto rozhodnutí. Časopis Kaktusy, i za přispění slovenských autorů, bude vycházet dál ve stejné kvalitě a doufejme i ve stejném nákladu. Výbor Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů ale není tím, kdo může náklad i kvalitu zásadně ovlivnit. Mimo autorů a redaktora jste to především vy, předplatitelé časopisu Kaktusy, kteří svým předplatným časopis Kaktusy podporujete, za což vám patří veliký dík. Je potěšitelné, že mnoho kaktusářů považuje odebírání časopisu za svoji morální a stavovskou povinnost, kterou naplňují svou stavovskou čest!

 

Selenicereus-spec

Selenicereus sp.

 

Společnost českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů, z. s. byla založena především z důvodu vytvoření orgánu, který by jednal jménem pěstitelů kaktusů a sukulentů a bránil jejich oprávněné zájmy. Problémy dokážeme pojmenovat a máme snahu se jim bránit. Je důležité, že cítíme podporu našich členů. Dlouhodobě se, celkem úspěšně, bráníme svévoli státní správy, neodůvodněným zákazům, zneužívání zákonných ustanovení a účelové šikaně. Každý rok nám přináší nové problémy, o kterých se dozvídáte i v těchto internetových novinách. Proto bych chtěl z tohoto místa poděkovat všem, kteří naše úsilí podporují.

 

Opuntia-basilaris

Opuntia basilaris

 

Všem pěstitelům kaktusů, sukulentů a jiných exotických rostlin přeji do nového roku 2024 hodně zdraví, vytrvalosti a pěstitelských úspěchů. Poděkování i přání pevného zdraví patří i vašim nejbližším, především za jejich trpělivost a pochopení pro naši pěstitelskou zálibu.

Jarda Vích

předseda

Společnost českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů, z. s.

 

Nherteri

Notocactus herteri

 

Nmammfialkvet-ze-Sierra-Ancasti

Notocactus mammulosus fial.květ ze Sierra Ancasti

 

Notocactus-graesneri

Notocactus graesneri

 

Notocactus-haselbergii

Notocactus haselbergii

 

Notocactus-ottonis-cv-Venclu

Notocactus ottonis cv. Venclů

 

Notocactus-uebelmannianus

Notocactus uebelmannianus

 

 

Vích Jaroslav
Author: Vích JaroslavEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Předseda Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů.


Pin It
4.96 1 1 1 1 1 (25 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.