Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

06.04.2019 Sobota - Nazca, hotel

Ani jsme se pořádně nenasnídali a Kuba už vůbec ne, protože jsme chtěli být co nejdříve na letišti.

Malinké letiště se soukromými letadly, nicméně i zde platí protiteroristické předpisy a lidé s předměty považovanými za nebezpečné nesmějí na palubu. Kromě toho je každý člověk zvážen a počítač na základě toho určuje místa v letadle. Poměrně rychle jsme chytili další letadlo a když jsme se po dvojicích do jeho stísněných prostor nasoukali, mohli jsme odstartovat.

 

image01

 

image02

 

Brzy jsme obdivovali okolí z ptačí perspektivy, dokud jsme na zemi nezahlédli první obrazce.

 

image03

 

image04

 

image05

 

image06

 

image07

 

image08

 

Postupně jsme proletěli nad velrybou, kosmonautem, opicí, psem, trojúhelníky, kolibříkem, spirálou, pavoukem, kondorem, stromem, rukama, ještěrkou a dalšími, těžko pojmenovatelnými obrazci. Pilot se pokaždé naklonil nejprve na jednu a pak na druhou stranu, abychom na obrazce dobře viděli skrz okénka. Nám třem tyto náklony nevadily, ale Kuba, přestože nesnídal, vystoupil s plnou igelitkou. Nejzajímavějším momentem pro mě bylo, že když šel pilot na přistání, tak se pokřižoval. Zřejmě to byl nejnebezpečnější okamžik naší cesty. Kuba, který byl řidičem (já navigátorem), odmítl pokračovat v řízení auta, protože se mu stále točila hlava. Musel jsem ho zastoupit. Nyní jsme zamířili k nedalekému Cementario de Chauchilla v poušti, starému pohřebišti tehdejších indiánů, které bylo nalezeno relativně nedávno.

 

image09

 

image10

 

image11

 

image12

 

Na absolvování vyznačené trasy si musíte vyhradit téměř hodinu.

Teď už jsem byl docela blízko stanoviště s kaktusy, které mě zajímaly:

 

image13

 

image14

 

image15

 

image16

 

image17

Islaya bicolor GM1995, jiných kaktusů jsem si na tomto místě nevšiml. 

WP02 San Juan, Ica 328 m n. m.

 

Po více než třech hodinách (mezitím jsme poobědvali v restauraci u silnice, po čemž se Kubovi vrátila síla k další jízdě i dobrá nálada) jsme zastavili u dalšího kaktusového stanoviště, které se nacházelo v malém, ale bohatě odpadky posetém údolí. Tomuto stanovišti dominovaly:

 

image18

 

image19

 

image20

 

image21

 

image22

Islaya islayensis GM1996
Haageocereus decumbens GM1997 

WP03 Quebrada de La Vaca, Arequipa 183 m n. m.

 

Několik kilometrů za Chalou jsem opět udělal nucenou zastávku. Na okolních vrcholcích poměrně plochých, ale skalami ozdobených dun jsem našel:

 

image23

 

image24

 

image25

 

image26

Islaya chalaensis GM1998
Haageocereus decumbens GM1998.1

WP04 Chala, Arequipa 180 m n. m.

 

Protože jsem o nepříliš známé Islaya flavida našel jen málo informací, rozhodl jsem se ji najít, byť s vědomím, že to může být obtížný úkol. Vjeli jsme tedy do kaňonu řeky Rio Chaparra, který byl zpočátku poměrně široký. Padající noc nás donutila přenocovat téměř v korytě řeky, poblíž křížení se silnicí, protože strmé stěny kaňonu nic jiného nedovolovaly. Neočekávali jsme žádné větší srážky, které by nás donutily k evakuaci, protože letní deště už skončily. Noc byla klidná.

 

Matuszewski Grzegorz
Author: Matuszewski GrzegorzWebsite: https://kaktusymeksyku.pl/Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.0909090909091 1 1 1 1 1 (11 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.