Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

ASTROPHYTA jsou kaktusy, které má rád a obdivuje je snad každý kaktusář.

Několik jsem jich měl už asi před 50 lety, i když tenkrát bylo docela obtížné nějaká sehnat. Když jsem tehdy jel do Prahy, tak v Laterně Magice byla prodejna s kaktusy a vždy jsem si tam jedno Astrophytum koupil, i když nebylo zrovna nejlevnější. Jsou úžasná hlavně tím, že kvetou celý rok. Moc si ceníme A. asterias, které máme vypěstované ze semínka, má průměr asi 16cm a je mu asi 35 let a A. ornatum, kterému je asi 40 let. Krásná jsou i A. caput-medusae (Digitostigma). Máme 5 rostlin „Medusy“ jak my jim říkáme, 3 jsou roubované na Fer. glaucescenc a rostou na nich výborně. Dvě jsou pravokořenné semenáčky 8 let staré a rostou také velmi dobře, myslím, že není nutné je ani roubovat. Většinou kvetou celé léto, ale na podzim 2022 dvě z nich vytvořily malá poupátka, která se přes vánoce začala zvětšovat a začátkem ledna 2023 jedna z nich (pravokořenná) krásně vykvetla, druhé se květy úplně neotevřely. Přes zimu je máme doma s melokaktusy, uebelmaniemi a diskokaktusy. Oni mají určitě rádi teplo i v zimě, občas je i zaleju, takže v podstatě vegetují celou zimu. Ty s poupaty jsem vždy když bylo sluníčko přenesl do skleníku, aby vykvetly.

 

image1

Astrophytum asterias Supercabuto, 6. 7. 2022

 

image2

Astrophytum asterias (16 cm), 5. 7. 2022

 

image3

Astrophytum caput-medusae, LK 33/11, Los Herreras, NL, MEX., 7. 1. 2023

 

image4

Astrophytum ornatum

 

image5 

Astrophyta – hybridy, když se domluví, aby všechny rozkvetly

 


 

DENMOZY, máme je moc rádi i když kvetou dost neochotně, ale když už rozkvetou, tak je to nádhera, jejich květy připomínající svíčky jsou úžasné. Máme asi 15, některé jsou i větší než ta na obrázku, ale ještě některé nikdy nekvetly.

 

image6

Denmoza rhodacantha v. diamantina, Rio Diamante, Agua Del Toro, 800 – 900 m n. m., Mendoza, Argentina, 16. 7. 2022

 

Author: Fabián JiříEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.5 1 1 1 1 1 (8 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.