Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

V prvním příspěvku této série jsem Vám představil nejdříve kvetoucí kaktus mé zelené střechy. Jde o léty prověřený, dokonale zimovzdorný a velmi odolný Echinocereus chloranthus var. viridiflorus SB867, Chaffee Co., Colorado.

Z mého pohledu jde opravdu o jeden z nejodolnějších kaktusů vůbec, a proto byl na střechu zasazen mezi prvními. Letos mi na střeše kvetlo hned několik rostlin, a tak na nich nyní dozrávají velké plody.

 

index-2_1

 

Dalším, velmi odolným druhem je rostlina bez udaného původu, označená jako Echinocereus reichenbachii var. minor. Na názor jsem se zeptal Honzy Mullera, který uvedl, že je často uváděn jako E. caespitosus var. minor nebo E. reichenbachii ssp. caespitosus, Oklahoma. Ať je tedy původ kdekoliv a jméno jakékoliv, jde o velmi krásnou a odolnou rostlinu. Už v malé velikosti odnožuje a kvete nádherným, velkým květem, který je pro tento okruh rostlin charakteristický.

 

index-4_1

 

Ke každému druhu zasazenému na střeše mám i několik rostlin umístěných v květináči. To je z důvodu možné izolace rostlin pro vytvoření čistých semen. I tyto květináče jsou nyní umístěny na střeše, aby měly rostliny co nejvíc vzduchu. Steven Brack tyto rostliny nezná a dle jeho pozorování by se mohlo jednat o rostliny z oblasti Pueblo, Colorado a jméno by mělo být spíše „caespitosus“. Tato domněnka je však založena jen na základě několika fotografií.

 

index-6_1

 

Evidentně jim to svědčí, slunce na ně svítí od brzkého ráno do pozdního večera bez známek poškození. A co se týká zálivky, ta je jen a jen na matce přírodě.

 

index-8_1

 

A protože člověk není živ jen kaktusy, pokouším se na střeše pěstovat i delospermy. Obě jsou z letošní výsadby, ze zahradnictví, bez bližšího určení. To stejné jsem udělal i loni, ale obě loňské delospermy po zasazení velmi trpěly suchem a nejsou teď fotogenické. Pokud se tyto uchytí a bude se jim dařit, pokusím se je v příštích letech nahradit jedním botanickým druhem, aby nedocházelo ke křížení.

 

index-10_1

 

V letošním v brzkém jaru se jim daří o poznání lépe, tak snad se jim bude střecha líbit i dlouhodobě.

 

index-12_1

 

Šimon Petr
Author: Šimon PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.7894736842105 1 1 1 1 1 (19 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.