Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Kanárské ostrovy jsou nádherné nejen jako perfektní místo pro dovolenou, ale pro nás kaktusáře a sukulentáře jsou zajímavé i z botanického hlediska. Zajímají nás zejména endemitní sukulentní rostliny jako např. rod Aeonium nebo Greenovia, příp. další.

S mým manželem jsme podnikli v letech 2002 – 2010 cesty po několika těchto nádherných ostrovech. Podařilo se nám nafotit na těchto ostrovech mnoho zajímavých endemitních rostlin. Z našeho obsáhlého archivu bych se chtěla s Vámi podělit i o některé dosud nepublikované snímky. Nalezli jsme nejen některé endemitní rostliny těchto ostrovů, ale měli jsme možnost se setkat i s malou částí fauny na těchto ostrovech. Občas to byly zážitky zcela nevšední.

Tento článek jsem se rozhodla napsat především proto, že mi zcela neočekávaně začátkem prosince 2021 vykvetlo Aeonium holochrysum, které mám již 12 let. Tuto rostlinu jsem si přivezla v roce 2009 z ostrova Gomera. Vykvetla zcela neočekávaně, již zazimovaná na chodbě. K přezimování dávám na chladnější chodbu i další rostliny, které by v zimě venku mráz nepřežily (včetně sbírky kaktusů mého manžela, kterou se pokouším udržovat).

 

image1

 

image2

Detail květu mého Aeonium holochrysum

 

Na rostlině vykvetly dva nádherné květy. Objevily se náhle, odhaduji během dvou až tří dnů. Květy byly neuvěřitelné zlatavé a krásné. Rostlina je cca 55 cm vysoká od substrátu po květenství. Na internetu jsem četla odkaz na termín holochrysum jako. „zlatožluté“ a myslím, že termín je opravdu výstižný. Holochrysum – podle překladu z latinského slovníku na internetu znamená „čisté zlato“.

 

image3

 

Aeonium holochrysum je rostlina, která se vyskytuje na sušších Kanárských ostrovech. Dle literatury roste na ostrovech Tenerife, La Palma, El Hiero a Gomera. Jde o endemitní rostliny, které rostou jako sukulentní polokeř s hladkými, až 150 cm vysokými větvemi, zakončenými malou zelenou růžicí sukulentních listů. Rostliny takto přežívají v suchých obdobích až do dalšího vegetačního období, kdy mohou vykvést. Rostou na skalách a kamenitých svazích v nižších polohách těchto ostrovů. Ve vegetačním období pak ze sukulentních růžic na konci větví vykvétají nádherné hrozny zlatožlutých květů.

 

image4

Detail ružice mého Aeonium holochrysum doma

 

Z ostrova Gomera jsem si v roce 2009 přivezla kdysi malý „révek“ – jak by řekl můj dávno zesnulý ostravský tchán. Malý kousek, který zakořenil a po celou dobu 12ti let se mnou žil zasazený v původním substrátu pro kaktusy a nikdy dosud nebyl přesazený. Znáte to - kytky, které nejsou moc oblíbené, nevyhodíte, ale moc pozornosti jim nevěnujete. Přes letní období byla rostlina na terase na plném slunci nebo na dešti – to podle počasí. Občas dost foukalo, a protože výška rostliny není zcela zanedbatelná, tak se stalo, že občas po vichru ležela i „na zádech“. V létě v roce 2021 byl ten vichr tak silný, že povalil na mé terase v 6. patře nejen velké a těžké túje v květináčích, ale i ostatní rostliny, včetně mého A. holochrysum – na fotce v tmavohnědé hranaté misce v kroužku.

 

image5

 

Aeonium holochrysum se na Kanárských ostrovech vyskytuje v různých oblastech. Na ostrově La Palma jsme nalezli rostlinu bez květenství, protože se cesta uskutečnila v sušším období (září 2002).

 

image6

Aeonium holochrysum na La Palma 5.9. 2002

 

Nádherně rozkvetlé Aeonium holochrysum jsme viděli na ostrově Gomera v roce 2009. Z této lokality také pochází moje rostlina.

 

image7

Aeonium holochrysum kvetoucí na ostrově Gomera 19.8.2009

 

image8

I s faunou Kanárských ostrovů jsme se na našich cestách setkali, viz krásný motýl na květu Aeonium holochrysum – ostrov Gomera 19. 8. 2009.

 

image9

Rozkvétající Aeonium holochrysum s poupaty – Gomera 19.8.2009

 

image10

Detail květu Aeonium holochrysum, Gomera 19.8.2009

 

Ostrov Fuerteventura jsme navštívili v roce 2004, ale A. holochrysum jsme nenalezli, což odpovídá výše zmíněnému popisu výskytu tohoto druhu na ostrovech. Měli jsme však možnost se setkat s jinými, také endemitními zástupci tohoto ostrova. Byli to pro změnu zástupci fauny. Jednalo se o roztomilé, až někdy dotěrné veverky. Veverky s krásnými proužky na zádech byly velmi ochočené a neodbytné a stále se dožadovaly nějakých pamlsků.

 

image11

 

Další ze zajímavých endemitních rostlin Kanárských ostrovů je rostlina rodu Greenovia. Setkali jsme se s druhem Greenovia diplocycla. Tato rostlina trochu připomíná náš netřesk, ale jde o zcela odlišnou rostlinu. Je to velmi teplomilný druh. Rostlina neodnožuje jako naše netřesky, vyskytuje se jednotlivě na skalnatých svazích, příp. útesech. Roste v lokalitách, kde je vyšší vlhkost vzduchu. Jde zejména o lesnaté porosty nebo skalnatá úbočí u pobřeží. Optimální výška výskytu této rostliny je do cca 1500 m/m. Kvete v období od března do dubna. V období sucha, tedy přes léto, se rostliny snaží udržet svou vláhu, a proto se v tomto období rostliny Greenovia diplocycla stáhnou „do klubíčka“. Vnější staré a suché listy růžice se semknou okolo živé rostliny a pomohou tak rostlině udržet vláhu v těle pro příští vegetační období.

 

image12

Rostliny Greenovia diplocycla na ostrově La Palma v září 2002

 

Na ostrově La Palma jsme nalezli velké množství rostlin Greenovia diplocycla a hodně nás nadchly. Na fotkách je vidět, jak se již v nadcházejícím vegetačním období rostliny vymaňují ze svého „zimního“ obalu a rozprostírají své růžice k dalšímu vegetačnímu období. Bohužel na květy bylo tehdy ještě brzo.

 

image13

 

image14

Detail rostliny Greenovia diplocycla, která se právě rozbaluje ze „zimního spánku“.

 

Ještě bych uvedla jedno osvěžení od botanických popisů rostlin. Ráda bych pro pobavení uveřejnila některé další fotky neodbytné fauny Kanárských ostrovů. V roce 2002 jsme se na ostrově La Palma setkali s opravdu vlezlými ještěrkami. Byly tak „oprsklé“, že nám samy vlezly i do tašky s jídlem, kterou jsme měli na pláži, a ještě chtěly krmit i z ruky.

 

image15

 

image16

 

image17

 

Dalším zástupcem endemitních rostlin Kanárských ostrovů, se kterým jsme se měli možnost setkat, je Aeonium lanzarotense. Nachází se pouze na ostrově Lanzarote. V některých případech dorůstá – i dle níže uvedené fotografie - neuvěřitelných rozměrů. Roste na skalnatých podložích v severní části ostrova. Vyskytuje se v pásmu od 300 do cca 600 m.n.m. Dle popisu kvete v období duben až červen. Měli jsme štěstí – kvetlo ještě 12.7. 2010 a udělalo nám velkou radost.

Také bych chtěla vzpomenout na mého manžela – Vlasťu Lukeše a podělit se s vámi o fotku z ostrova Lanzarote z roku 2010. Fotografii uvádím nejen jako vzpomínku na mého manžela, ale také proto, abyste viděli, jak může být Aeonium lanzarotense veliké a nádherně rozkvetlé. Měli jsme štěstí a květy byly úžasné.

 

image18

Aeonium lanzarotense 12.7. 2010

 

Jak vidíte, na Kanárských ostrovech si přijdou na své nejen milovníci endemitních rostlin nebo fauny. Také koupání v chladnějším a někdy dosti bouřlivém Atlantickém oceánu může zanechat nezapomenutelné zážitky.

Myslím, že rozkvetlé Aeonium holochrysum v Čechách asi není zcela běžné. Pokud vás moje povídání zaujalo, pak neváhejte a kontaktujte mne na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

Author: Lukešová MariaEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
3.9166666666667 1 1 1 1 1 (12 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.