Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Vážení přátelé, milí kaktusáři,

o víkendu jsem navštívil království echinocereusů u Honzů Hadravy a Mullera a zažil všechny barvy karnevalu. Ne moment... to nebylo u dvou Honzů... tak kde? Aha… 1.5.2022 proběhlo tradiční otevírání skleníků u p. Pavlíčka v Chrudimi. Tam jsem to zažil. A rád bych se o to s Vámi všemi podělil.

 

01

 

02

 

Jak by se řeklo na Brněnsku „jsem ještě pobóchané začátečník“ a tak by mě od skleníků mohla odehnat jedině „Tokio s kulometem“ a i ta s vypěním všech sil. Nemůžu tedy posoudit, jaké bylo střetnutí kaktusářů na chrudimském náměstí a následná přednáška v muzeu. Zástupce tam nicméně Brno mělo…

 

03

 

04

 

Dopoledne jsme strávili s Milanem řidičem prohlídkou skleníků (jel s námi ještě Milan kverulant, ten byl na přednášce). Trošku hořekoval, že se mu to, co má doma špatně pěstuje, a tak jsem mu doporučil, ať zkusí právě echinocereusy. Snad neprohloupí… Pokud mu to vyjde barevně, má o spoustu krásných zážitků určitě postaráno!

Všechny barvy karnevalu :o)

 

05

 

06

E. dasyacanthus, zřejmě. Budu muset ukecat Pavla nebo Karla Pavlíčka, ať se o tu kytku se mnou podělí. Ale to budu muset ještě napsat hodně článků, abych je obměkčil :o) Pánové, dejte mi ji radši bokem, ať mi ji někdo nevyfoukne :o)

 

07

 

08

 

Už jsem to psal jinde a napíšu to znova. Jsou kaktusy, typicky ferokaktusy, některé „horizontíky“ (La Ascension například) nebo „bílá“ astrophyta, které nemusí kvést, aby zaujaly svou krásou!!! Mě přibyl (a vlastně i přibil) další favorit, E. canus. V mládí chlupáč ve staří bělavý pichláč. Strašná krása!!!

 

09

E. canus, na fotce jsou vidět jak již silně vytrněné hlavičky, tak i jedna mladá chlupatá.

 

Červená je barva války, agrese, krve, ale také nezměrné elegance a krásy. Posuďte sami. Bez ní by byly barvy karnevalu neúplné. Ladí se vším, k čemu se přidá, téměř dokonalá barva.

 

10

 

Ale nejen kaktusy je kaktusář živ, a tak přidávám jeden opravdu prapodivný květ, který jsem u Pavlíčků objevil. Dokonale zapadá do barev karnevalu. Jako šaty ladné tanečnice, jako krásný tropický motýl anebo jako Adéla :o)

 

11-Azteca-lily

Azteca lily

 

12

I u této masky přemýšlím, jestli si pro ni dojet anebo někoho zaúkolovat. Ale jestli mě Zlatí pustí, asi bych si radši zajel...

 

Za klub Astrophytum Brno se loučí tentokrát z Chrudimi Petr Zeidler

 

Zeidler Petr
Author: Zeidler PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
2.8717948717949 1 1 1 1 1 (39 hlasujících)
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.