Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Necítím se nijak zvlášť kompetentní ani zkušený komukoliv radit, ovšem už asi pět let pěstuji ze semene poměrně úspěšně rostliny rodu Lithops...

a jiné mesemby a pomáhám si u toho umělým LED osvětlením. Třeba bych tedy někoho mohl inspirovat, příp. poradit.

Abych eliminoval náklady, vysazuji obvykle na zimu, začínám koncem srpna, až už noční teploty jdou trochu dolů a dá se tak imitovat ideální výkyv teplot potřebný pro klíčení v přírodě. Pokud vysazuji v tuto dobu, rostlinky potřebují podporu v podobě umělého osvětlení jen první zimu. Můj pěstební prostor má asi 60 x 60 cm, což pohodlně stačí na vypěstování několika tisíc rostlin za sezonu. Jedná se o uzavřenou kukaň vylepenou reflexní páskou, aby co nejlépe odrážela světlo, dále žlutými lepovými deskami proti případnému hmyzu. Naprosto nutná je ventilace. Používám PC mikro větráček, který je v provozu asi 12 hodin denně, synchronizovaně s lampou. Květináčky musí být plné, aby vzduch proudil kolem rostlinek, chladil je, udržoval nadzemní části suché a zamezoval výskytu plísní a řas. Jako lampu jsem donedávna používal SANSI 36 W, byla celkem postačující, ale některé druhy se vytahovaly. Teď používám první sezonu MARS HYDRO 100 W, výsledky jsou nepoměrně lepší, lampa visí asi 30–40 cm nad povrchem květináčů, pomáhá také udržovat stabilní teplotu – cca 23-25°C. Světelně je tato lampa prakticky rovnocennou nápodobou slunečního svitu a lze s ní pohodlně imitovat ideální přírodní podmínky. Svítím 12 hodin denně. Na noc stěhuji tácy s květináči na parapet či verandu, kde je teplota ideálně kolem 13°C. Střídání denních a nočních teplot je velmi nutný, řekl bych až nezbytný postup. Pro období samotného výsevu se alespoň u mesemb oplatí udržovat teploty trochu nižší. V noci nepoužívám ventilátor, každý večer před stěhováním do tmy a chladu rostliny porosím převařenou dešťovou vodou. Do zálivky přidávám cca jednou za 2 měsíce přípravek POLYVERSUM proti plísním.

Někdy v březnu či dubnu přestěhuji rostlinky do zimní zahrady, kde už zůstanou napořád. Dělám to v době, kdy se přirozená teplota a světlo co nejvíce srovnají s ideálními teplotami v kukani. Do další zimy se rostliny obvykle otuží natolik, že už není třeba dalšího umělého osvětlení a kukaň se tak uvolní pro další ročník rostlin. Na konci druhé zimy pak pikýruji a přesazuji. Rostliny jsou v té době cca rok a půl staré, otužilé a silné a hrozí minimální riziko ztrát.

Závěrem posílám pár aktuálních fotek. Výsevy jsou z října 2023, Lapidaria, Aloinopsis, Dinteranthus, Lithops. Jedna fotka je ze zimní zahrady.

Antonín Vejvančický, Boleradice, Jižní Morava

 

01

 

02

 

03

 

04

 

05

 

Author: Vejvančický AntonínEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.625 1 1 1 1 1 (24 hlasujících)

Komentáře   

+2 #1 Pavel 2024-03-16 17:47
Velmi dobré a navíc i poučné!Díky - PP.
Citovat
+1 #2 Jiří Kadlec 2024-03-21 13:41
Super, díky za inspiraci
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.