Translate
csenfrdeitrues

Přihlásit se  

Přihlášení pro autory článků a správce stránek.

   

časopis kaktusy

Vážení přátelé, milí kaktusáři,

rok utekl jako voda a já píši svůj poslední úvodník. Ohlédnu-li se za tím rokem, úvodníků jsem moc nenapsal. Spíš povídání o kde čem. I dnes to nebude jinak. Rád bych, abyste nahlédli do mé sbírky rostlin, které mi prošly rukama.

Vždy jsem miloval přírodu a rostliny. Můj první kaktus byl patrně G. saglionis. Ve věku 5 let jsem měl velkou radost, jak krásně v zimě roste a tak jsem mu dopřál vody jako vodnímu melounu. Překvapí vás, že už ho nemám?

Když jsem z toho měl trošku více rozumu, ke kaktusům, které sestávaly jen z neurčených rostlin z květinářství a olomoucké Flory, přibyly orchideje.

 

001a-Phalaenopsis-kulturni-rostlina

Phalaenopsis, klasika všech klasik, má ho každý, protože kvete nepřetržitě i řadu měsíců.

  

001b-Phalaenopsis-kulturni-rostlina

Jednou mi tato orchidej vykvetla více než 40 květy. Ze starého květního stonku vyrostla nová rostlina a ta jich ve stejný okamžik vyhodila dalších cca 10. Nechápu, jak to ta kytka utáhla. Tímto aktem oslavila rozchod s mou bývalou přítelkyní. Asi se jí také nelíbila :o)

 

001c-Paphiopedilum

I střevíčník to dokáže krásně rozbalit.

  

001d-Rossioglossum

Rossioglossum

 

Nejen kaktusy je člověk živ a tak jsem pěstoval i živé kameny, různé tlustice, echeverie, zakořeňoval růžice z ananasu, pěstoval cykasy a prakticky vše, co mi do rukou přišlo. Že však může být spolek stejně postižených jedinců, jako jsem já, mě nikdy nenapadlo. Nemilovat Astrophyta a nejmenovat se brněnský klub Astrophytum, nejsem v žádném patrně dodnes.

  

002a-Pleiospilos-nelii

Pleiospilos nelii

  

002b-echeverie-neznameho-urceni

Echeveria, detail květenství

 

Člověk za ty roky přijde o spoustu rostlin a i celých sbírek. Poprvé, když jsem měl chuť se na to vyprdnout a i to tak dopadlo, bylo, když mi někdo ukradl vzrostlé Astrophytum ornatum. Dnes bych nad tím mávl rukou a sám se dokonce jednoho zbavuji. Tehdy mi to vzalo chuť se tím dál zabývat…

 

003a-Astrophytum-asterias

Astrophytum asterias

  

Podruhé jsem s tím skončil, když mi v Brně na půdě vymrzla celá sbírka. Chtěl jsem kytkám dopřát „pořádné zimování“ a ona tehdy udeřila nejdrsnější zima od výhry Napoleona nad dvěma císaři. Střecha v havarijním stavu tomu také nepomohla.

 

003b-Echinocereus-rigidissimus-v-rubrispinus

Echinocereus rigidissimus v. rubrispinus

  

003c-Echinocereus-rigidissimus-v-rubrispinus

Echinocereus rigidissimus v. rubrispinus - detail květu

 

003d-Echinocereus-reichenbachii

Echinocereus reichenbachii

 

A proč jsem se k tomu zase vrátil? Je to, jako byste se zeptal alkoholika, proč zase začal pít... protože to v něm prostě je. A neodejde to jen proto, že si řekne, že už ho to nebaví! V roce 2019 jsem v jednom velkoobchodě viděl kaktusy p. Stehlíka ze Znojma. Nepřeberné množství nádherných kvetoucích rostlin. Utopil jsem se v té kráse květů a byl jsem zase lapen. A zatím mě to drží.

 

005a-Astrophytum-tulense-kulturni-rostlina

Astrophytum tulense - kulturní rostlina

  

005b-Pyrrhocactus-andreanus-JN1438-Nueva-Cuesta-Miranda-La-Rioja-Arg-2112m

Pyrrhocactus andreanus JN1438 Nueva Cuesta Miranda, La Rioja, Arg. 2112m

  

Bavím se výsevy (všemi), bojuji s těmi obtížnými (aztekia, strombocactusy), hraji si s těmi, které mě obzvláště baví (třeba přepikýrování malých ředkviček ariocarpusů na mě má až překvapivě relaxační vliv) atd. Baví mě i návštěvy u kaktusářů. Hlavně těch pečlivek, jako je například Jindřich Drápela nebo Jirka Musil, těch s krásnými zážitky, jako je Roman Čermák a nebo umělců jako je Mirek Naxera nebo Vojta Myšák. A nebo těch, kteří vám prostě věnují čas a dovolí vám shlédnout jejich mnohdy celoživotní dílo jako je Míla Hájek nebo Karel Tenk. Je vás mnoho, drazí kaktusáři, a já bych nerad na někoho zapomněl. Buď mám štěstí na lidi a nebo jsou v naší republice jen ty krásné sbírky a milí a sympatičtí lidé. Nicméně pro mě je to vždy zážitek a to i ve sbírkách, které znám jako tu svou mini kolekci trápenou na balkoně panelového domu.

 

006a-Ariocarpus-konschoubeyanus-var-elephantidens-PP413-V-Hermosa

Ariocarpus konschoubeyanus var. elephantidens PP413 V. Hermosa

  

006b-Ariocarpus-trigonus-v-elongatus-PP231-San-Antonio-Tam

Ariocarpus trigonus v. elongatus PP231 San Antonio Tam.

 

006c-Turbinicarpus-alonsoi-RS-546-Xichu

Turbinicarpus alonsoi RS 546 Xichu

  

Vydrželi jste to dočíst až sem? Máte můj obdiv ... Občas to bylo jen místo vyplňující žvatlání, které jsem se snažil dohnat pěknými fotkami. Snad se líbilo :o).

Mějte se krásně, skládejte básně a snad někdy při osobním setkání nad otrněnou krásou přeje…

  

007-Pyrrhocactus-bulbocalyx-JN1469-4km-efore-Termas-Santa-Teresita-La-Rioja-Arg-727m

Pyrrhocactus bulbocalyx JN1469 4km efore Termas Santa Teresita, La Rioja, Arg. 727m

  

008-Astrophytum-ornatum

Astrophytum ornatum. To zcizené mělo poupata a od té doby jsem je na svých rostlinách neviděl... nakonec, po více než dvaceti letech jsem se i já dočkal :o)

  

Petr Zeidler a klub Astrophytum, Brno

 

 

Zeidler Petr
Author: Zeidler PetrEmail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It
4.3846153846154 1 1 1 1 1 (39 hlasujících)

Komentáře   

+1 #1 Petr Volf 2022-06-19 19:46
Krásné čtení a také fotky- Super -
Citovat
+1 #2 Milan Plocr 2022-06-30 16:12
prostě paráda
Citovat
Přidat komentář

   
Copyright © 2024 Internetové noviny o kaktusech a sukulentech. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.